Csonkahegyháton parasztolimpiát is rendeznek

Csonkahegyháton parasztolimpiát is rendeznek

- 2019. március 1. 8:38

Hagyományokon nyugvó és új elemekkel kiegészülő rendezvénysorozatra készülnek a göcseji falvak: a IV. Göcseji Dombérozó elnevezésű programsorozat keretében július 12. és július 21. népzenei és néptáncos estekkel, programokkal, sportversenyekkel, tudományos előadásokkal és gasztronómiai kínálattal is várják a látogatókat.

A tíznapos dombérozó keretében a vidék sokszínűségét, a tájegység hagyományait, értékeit szeretetnék bemutatni, mondta Magai Ágota ötletgazda és a rendezvény főszervezője a programismertető sajtótájékoztatón. A programsorozatot 2015-ben a Göcsej Civil Társaság indította el, idén pedig megalakult a szervezéshez hátteret biztosító Göcseji Dombérozó Egyesület. Az idei programban többek közt templomi koncertek, színjátszó előadások, kézműves bemutatók, nyitott porták és gyalogtúrák is szerepelnek. A tájházakban hagyományokhoz kapcsolódó programokat szerveznek, Csonkahegyhát a parasztolimpia helyszíne lesz. Gellénházán az olajipar történetét, míg Milejszegen az olajsajtoló üzem működését ismerhetik meg látogatók. Boncodföldén az erdők-mezők kincseire, a gyógyfüvekből készült természetes anyagokra hívják fel a figyelmet.

Göcseji hangulat régi képeslapon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Káváson Szényi Zoltán festőművész, Szentkozmadombján pedig Nemes László festőművész alkotóházában szerveznek interaktív programokat, sorolta a programokat a főszervező. A nyitott pincékben zeneszóval várják a vendégeket, a göcseji ételek és italok kóstolása mellett a vendégek a jellegzetes ételek, készítését is megtanulhatják. A záró napon, július 21-én az Együtt Zalaegerszegért Egyesülettel (EZE) közösen idézik majd fel az egykori búcsúk hagyományait és hangulatát a Göcseji Falumúzeumban. A szabadtéri kiállítóhelyen nagyon sok göcseji település tárgyi emlékeit és építményét, köztük a kustánszegi kástut, a kávási kerekes kutat is őrzik. A portákon helyi termelők és az érintett településeken élő emberek fogadják a látogatókat.

A göcseji dombérozó célja, hogy a falvakban élők felismerjék a térség turisztikai lehetőségeit. Szeretnék megerősíteni a szülőföldhöz való kötődést: a kulturális örökség bemutatása mellett azt is szeretnék megmutatni, hogyan lehet ezekből a meglévő értékekből olyan “termékeket, termékcsoportokat” fejleszteni, amelyek mindenki számára vonzóvá teszik tájegységet, foglalta össze Magai Ágota.

(mti)

Borító: Jellegzetes göcseji házak (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)