Czóbel 3.0 Szentendrén

Czóbel 3.0 Szentendrén

- 2018. május 4. 8:07

Újragondolt Czóbel 3.0: Híd a “Die Brücke”-hez – Fókuszban Czóbel expresszionizmusa címmel immár harmadszor rendezik át a szentendrei Czóbel Múzeum állandó kiállítását.

A modern magyar festészet egyik legmeghatározóbb, nemzetközileg is ismert egyéniségének állandó kiállításának immár harmadik változatát lehet látni péntektől a képzőművészet fővárosában. Most Czóbel Béla németországi expresszionizmusa kerül fókuszba. A múzeum törzsanyagát most zömmel olyan képekkel egészítették ki, melyek a festő berlini periódusában, 1919 és 1925 között a Die Brücke csoporttal együttműködve születtek. Az új képek jórészt Ausztriából, Németországból, Franciaországból, a tengerentúlról érkeztek, s számos olyan ritkaság van köztük, melyek még soha vagy emberöltők óta nem szerepeltek hazai kiállításon. A látogatók bepillanthatnak egy-egy múzeumi főmű háta mögé is, mivel néhány frissen feltárt kép az adott festmények hátoldalán eltakarva, elrejtve szunnyadt az utóbbi időkig. Ezek a kétoldalas művek ezentúl körbejárhatóak, mindkét oldalukról megtekinthetőek lesznek.

A mai megnyitón vendégeket üdvözli Gulyás Gábor múzeumigazgató, köszöntőt mond Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere. A kiállítást Ablonczy Balázs történész nyitja meg.

Borító: Csendélet íriszekkel (MODEM CC BY-NC-ND)