David Lynch a Műcsarnokban borzongat

David Lynch a Műcsarnokban borzongat

- 2019. március 1. 10:54

Megnyílt David Lynch amerikai filmrendező, zenész, vizuális művész Small Stories/Kis történetek című fotókiállítása a Műcsarnokban, a tárlat csütörtöki megnyitója a 3. Budapest FotóFesztivál nyitóeseménye is egyben.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a kiállítás megnyitóján kiemelte: a fesztivál szervezői a Műcsarnokban évről évre egy neves külföldi fotóművész tárlatával kápráztatják el a közönséget. Mint mondta, a mostani kiállításon a Twin Peaks, az 1990-es évek egyik legsikeresebb amerikai televíziós sorozatának készítője, David Lynch szürreális világával ismerkedhetnek meg az érdeklődők, és lesz lehetőségük elutazni a valóságon túlra a képeit megtekintve – fogalmazott a június 2-ig látható kiállításról szólva. A főpolgármester-helyettes a képekről elmondta: a közönség nem fog csalódni, az a képi világ, amely David Lynch-re mindig is jellemző volt, ezen a kiállításon is megjelenik. Lehet, hogy megborzongtat, lehet, hogy elgondolkodtat, de biztosan nem hagy hidegen, fogalmazott a politikus. Kiemelte: az április 20-ig tartó fesztivál keretében a közönséget csaknem 40 kiállítás és számos egyéb esemény várja, amelyek nagy része ingyenesen látogatható. A szervezők célja, hogy a fesztivál ideje alatt a főváros pezsgő fotográfiai központtá, tájékozódási ponttá váljon hazai és nemzetközi viszonylatban is – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Alexandra.

Török Ferenc filmrendező kiemelte: David Lynch ikonikus művész, olyan független és szabad ember, aki sohasem adta el magát. Mint mondta, az alkotó minden projektje szürreális utazásra hív, útvesztőkbe visz, zavarba ejt, goromba és kemény szituációkat ad a nézőnek. A kiállításon látható munkái korai filmjeihez kapcsolódnak, bár pár éve készültek, kollázsok, szabad asszociációk. A megnyitón Szegő György, a Műcsarnok igazgatója elmondta: az intézmény legjobb külföldi kurátorának díjat alapítottak, amelyet egyhangú szavazással a David Lynch-kiállítás kurátorának, Szarka Klára fotótörténésznek ítéltek oda, aki a megnyitón vette át az elismerést. A kiállítás ismertetője szerint David Lynch tárlatának hangulatát a láthatatlan összefüggések izzása, a kimondhatatlan érzések felszínre hozása és a felszabadított fantázia kiteljesedése adja. Lynch egész munkásságára, így erre a sorozatára is meghatározó módon volt hatással a szürrealizmus, az ezotéria, a szorongás és az erőszak művészi és populáris megjelenítésének speciálisan amerikai tradíciója.

Megörökített hátborzongatás (mti)

Az 55 fotóból álló válogatás 2013-ban született, a kiállítás sorozatokból és egyedi képekből áll. A sorozat a 2014-es párizsi fotóhónapra készült, és eddig mindössze három alkalommal volt látható. A fesztivál keretében többek között a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban a 37. Magyar Sajtófotó Pályázat díjnyertes alkotásait mutatják be, a Kiscelli Múzeum a Távlatok/ Kortárs magyar tájképek című bemutatónak ad otthont. A Petőfi Irodalmi Múzeum három fotográfus bevonásával emlékezik meg Kányádi Sándor költőről. A fesztiválközpontban, a Budapest Projekt Galériában, a Francia Intézet és a Frankofón Fesztivál közös tárlatán Gilles Roudiere képei lesznek láthatók, valamint a portugál Camoes Intézet kortárs tájképeket bemutató kiállítása. Emellett esténként szakmai programokkal várják az érdeklődőket. A fesztivál hivatalosan április 20-ig tart, de számos bemutató tovább is látogatható lesz.

(mti)

Borító: mti