Dedikált Krúdy a virtuális kalapács alatt

Dedikált Krúdy a virtuális kalapács alatt

- 2022. május 26. 6:36

Az antikvarium.hu május 19-én induló Dedikált könyvek aukciója tíz napon át várja az online piactérben a látogatókat. A 223 licitre kínált tétel közül 144 első kiadás, 50 verseskötet, 42 tétel művészi borítótervvel vagy illusztrációkkal van ellátva. De a virtuális kalapács alá kerül még 22 bibliofil kötet, 52 tétel híres emberek könyvtárából, valamint 24 kézirat is, közölte az antikvarium.hu.

Az online árverésen egy ritka Krúdy kötet egyetlen példánya kerül kalapács alá. Krúdy Gyula: N. N. – egy szerelem-gyermek című regénye 1922 februárjában az Athenaeum kiadónál jelent meg. A „regényke” szerzői megjelölésű kötet nem tartozik Krúdy Gyula legismertebb kötetei közé, viszont valószínűleg a legjobbak között van. A kötetből eddig mindössze egyetlen dedikált példány futott az utóbbi évtizedek árverésein. A most kalapács alá kerülő kötetet Krúdy jellegzetes tintaírásával és takarékos szóhasználatával Kárpáti Aurélnak dedikálta. Ezt írta a megajándékozottnak: Kárpáti Aurélnak, emlékül: Krúdy Gyula 1922. február

Krúdy Gábor Móric által festett portréja (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Az író, Krúdy Gyula (1878–1933) és a címzett, Kárpáti Aurél (1884–1963) a Nyugat első generációjához tartoztak. Útjuk Budapesten találkozott: a nyíregyházi születésű regényíró és a ceglédi születésű kritikus 1908-tól A Hétben, a Nyugatban, az Életben is együtt publikált. Kölcsönösen tisztelték egymást, és Krúdy nemcsak a kritikust, de az írót is látta Kárpátiban, aki szintén írt regényeket is. Krúdy N. N. című regénye 1922 februárjában jelent meg, de már egy nappal később meg is jelent róla Kárpáti Aurél kritikája a Pesti Napló február 11-i számában: „Az első Krúdy-könyv – a Nyiri csend – felejthetetlen, búsongó, őszi hegedűk fájó zengését idéző hangulata száll felénk ebből a kicsiny, de szinte túlzsúfoltan gazdag regénykéből. Nyírségi pusztuló, magányos udvarházak fölött pirosló október végi alkonyatok, kéken harsanó nyári hajnalok és zúzmarás, ezüstfehér telek, keleti szőnyegek arabeszkjeiből hosszú, néma éjszakákon szövődő álmok, egybefolyva a múltból visszaálmodott valósággal, bánatos szerelmek lassan hervadó virágai, düledező kocsmák füstön átpirosló lámpafénye (…) színesednek ki a fekete sorokból. (…) Őszi levelek bíboros esője záporozik N. N., a szerelem-gyermek kalandos életregénye fölött, arany-piros halk zenéjű zápor, amelynek andantéjára olyas odafeledkezetten hallgatunk, mint távoli cselló férfias zokogására. Szép, igaz, költői írás N. N. tücsökmesében elmondott története. Talán a legszebb Krúdy Gyula minden eddigi írása között.” Krúdy írói stílusának esszenciáját adja a múltba révedő leírások, a nyugodt gordonkahang – ami itt mind más regényeknél sűrűbben jelenik meg.

A dedikált kötet (antikvarium.hu)

Krúdy Gyula nem dedikált sokat, megjelent köteteinek száma szinte nagyobb, mint a tőle ismert dedikációk összessége. Megválogatta azokat, akiknek adott könyveiből, Kárpáti Aurél is ezen kevesek közé tartozott. A kötetből eddig mindössze egyetlen dedikált példány futott az utóbbi évtizedek árverésein.

Borító: A dedikáció (antikvarium.hu)