Dedikált Radnóti-ritkaság kalapács alatt

Dedikált Radnóti-ritkaság kalapács alatt

- 2022. április 22. 8:05

Igazi ritkaság került most az antikvárium.hu online aukcióján a közönség elé: Radnóti Miklós Pogány köszöntő című verseskötetének dedikált példánya vezeti a listát. Jelenlegi állás szerint valaki több mint 550 ezer forintot kínál érte. A költő első kötetének eddig ismeretlen, dedikált példánya 250 ezer forintról indult.

Az antikvarium.hu közleménye szerint Radnóti Miklós első kötete mindössze 500 számozott példányban készült, mielőtt Szegeden magyar – francia szakos bölcsészhallgató lett. A kötet kiadója, a Kortárs maga is állandó anyagi nehézségekkel küszködött, így a nyomdaköltséget, a kor fiatal költőihez hasonlóan Radnótinak kellett 1930 márciusának elején összekalapoznia. A címzett, Győri Juhász Jenő tanár, műfordító volt, Radnóti kor- és sorstársa, aki az első világháború előtt Franciaországban tanult, a háborúban aztán előbb megsebesült, majd orosz hadifogságba esett. 1918-ban hazaszökve szerezte meg a bölcsészdoktori címet, később középiskolai tanárként és műfordítóként dolgozott.

Még Glatter Miklósként ismerte meg a későbbi költőt: a húszas években az Izabella utcai Felső-kereskedelmi Iskolában (itt ma az ELTE pszichológia kara található) Győri Juhász Jenő volt Radnóti franciatanára. Kapcsolatuk később is megmaradt, majd Győri Juhász és Radnóti sorsa innen tragikus párhuzamossággal alakult: a műfordító tanárt 1944-ben előbb nyugdíjazták, majd munkatáborba hurcolták ahol ő is az elszenvedett bántalmazások következtében halt meg. A könyvbe írt dedikáció így szól: „Dr Juhász Jenő tanár úrnak / tisztelettel régi tanítványa és híve / Radnóti Miklós / Budapest, 1930. szept. 26.”

Borító: A dedikált első verseskötet (antikvarium.hu)