Digipédia – Szakmai nap

Digipédia – Szakmai nap

- 2017. november 30. 2:49

November 30-án a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által az ózdi Digitális Erőműben szervezett Digipédia – Szakmai nap rendezvényének kiemelt témája a digitális oktatást támogató módszerek bemutatása, illetve a gyakorlati példák ismertetése volt.

Az angol és walesi székhelyű Digital Preservation Coalition (DPC) szervezet, amelynek célja, hogy a digitális gyűjtemények értékmegőrző szerepét kiemeljék, és felhívják a figyelmet azok stratégiai, kulturális és technológiai kihívásaira, kezdeményezte, hogy minden év novemberének utolsó csütörtökje a digitális megőrzés napja legyen.

 

A hónap utolsó csütörtökjén, november 30-án a Forum Hungaricum Nonprofit Kft. által az ózdi Digitális Erőműben szervezett Digipédia – Szakmai nap rendezvényének kiemelt témája a digitális oktatást támogató módszerek, azaz kulturális adatbázis (Digipédia) bemutatása, ill. – a MaNDA adatbázis felhasználásával – gyakorlati példák ismertetése volt.

Bárdos Bódi László előadása a Digitális Erőműben
Bárdos Bódi László előadása a Digitális Erőműben

A szakmai napon az előadók bemutatták, hogyan valósulhat meg a klasszikus értékek mentése és közvetítése modern eszközökkel; szó esett a Digipédia és a kulturális adatbázis kapcsolatáról, módszertani ötletekről. A Digipédia korszerű pedagógiai módszertani lehetőségeket kínál a tanárok számára, felhasználva a magyarországi múzeumok, könyvtárak, levéltárak, magángyűjtemények, civil szervezetek gyűjteményét. Az oktatás és a kulturális értékek összekapcsolásából létrehozott tananyagok a digitális nemzedék számára nemcsak a tudás megszerzését jelenti, hanem a kulturális örökségük megismerését is.

Digipédia ismertetése a részvevőkkel
Digipédia ismertetése a részvevőkkel

Kiemelt kép: Pixabay, CC0, www.dpconline.org