Digitális Európa program – támogassa válaszával kulturális örökségünk digitális megőrzését

Digitális Európa program – támogassa válaszával kulturális örökségünk digitális megőrzését

- 2019. október 8. 3:28

A Digitális Európa program (Digital Europe Programme) az Európai Unió új finanszírozási programja, mely 9,2 milliárd eurós összköltségvetéssel Európa társadalmainak és gazdaságainak digitális átalakulását hivatott támogatni; 2022-től az Europeana finanszírozása is részben ebből a programból valósul majd meg.

Az Európai Unió jelenleg a program első két évéről tanácskozik, hogy melyek legyenek a Digitális Európa program prioritásai. Bár az Europeana említésre került az előterjesztett prioritások között, azonban a számukra, valamint a digitális kultúrára fordítandó elégséges támogatás nem garantált. Az Europeana és a szektor munkájának szóbeli támogatása növeli a szükséges támogatások megállapításának esélyét, így az ön véleménye is fontos.

Töltse ki a Digitális Európa program első két évére vonatkozó irányvonalakról szóló célzott konzultációt, és jelezze az EU számára, hogy digitális kulturális örökségünk megőrzése és annak támogatása alapvető fontosságú.

Ha fontosnak tartja kulturális örökségünk digitális megőrzésének ügyét, a konzultáció „Területek és ágazatok, ahol a technológiák bevezetése jelentős hatást gyakorolhat” szekciójának „Digitális kulturális örökség” pontjában a „Mennyire tartja fontosnak a kulturális örökséget ápoló intézmények digitális átalakításának uniós támogatását?” kérdésnél jelölje be a „nagyon fontos” opciót.

A konzultáció kitöltésének végső határideje október 25., péntek.

A Digitális Európa programról részletesen itt és itt olvashat.

A konzultációs ívet itt töltheti ki.
(A konzultációs ív magyar nyelven is elérhető és kitölthető, a nyelv kiválasztásához használja a jobb oldalon látható “Languages” pont alatti legördülő menüsort.)

Az Europeana felhívását itt olvashatja.

A cikkhez kapcsolódik