Digitális térbe költözött a Balatoni Múzeum

Digitális térbe költözött a Balatoni Múzeum

- 2020. április 29. 9:52

Mit adhat egy múzeum élményként ha az emberek nem látogathatják a kiállításokat? Milyen munka, milyen élet folyik jelenleg egy múzeumban? A kérdés most nagyon is aktuális, hiszen több mint egy hónapja a koronavírus miatt kialakult helyzetben a kedvelt kiállítóhelyek is bezártak. A Balatoni Múzeum igazgatóját, Havasi Bálintot kérdeztük a témában.

Pár hónappal ezelőtt még számos programról számolhattunk be, amiket a Balatoni Múzeumban rendeztek meg 2019-ben. Az állandó kiállítások mellett több időszaki kiállítás várta a látogatókat. A gyermekeknek szervezett családi napok, a hagyományokat ismertető foglalkozások mind nagyon népszerűek voltak. Különösen az óvodai, iskolai szünetekben telt meg gyermekekkel a múzeum.  A múzeumpedagógiai foglalkozásokon is sok érdekes információhoz jutottak a gyerekek és pedagógusok egyaránt. A népszerű oktató foglakozások is szünetelnek a múzeum épületében, de a tudományos anyagokról nem maradnak le az érdeklődők. A koronavírus átírta a kulturális életet is. A tervezett programok ugyan elmaradtak az elmúlt öt hétben, de a Balatoni Múzeumban jelenleg is folyik a munka, amiből az érdeklődők is kapnak ízelítőt. A múzeum is a digitális térbe költözött.

“Lassan 10 éve kezdtük meg a Balatoni Múzeum anyagának a digitalizálását. Ebből a közönség leginkább a képeslap és fotótárunkat ismeri, amiből már kb. 80 ezer db került fel az Internetre. S ez a gyűjtemény most nagyon felértékelődött a vészterhes időszakban, hiszen látjuk az internetes statisztikáinkon keresztül, hogy a képeslap, fotótárunkat, a 3D gyűjteményünket – amelyben közel 1000 műtárgy található fent – a Balatoni Múzeum legérdekesebb, legizgalmasabb műtárgyai ill. egy új projektünket, a Balatoni Kincsestár oldalunkat, amely a néprajzi gyűjteményünket dolgozza fel, egyre többen látogatják.” – mondta el Havasi Bálint igazgató.

Havasi Bálint azt is elmondta, hogy az egy évtizedes digitalizáslást a Forum Hungaricum Nonprofit Kft-vel közösen végezik. A partnerek biztosítják a digitalizáláshoz szükséges tárhelyet, eszközöket és kollégákat is.

A Balatoni Múzeum készül az újranyitásra. Két időszaki kiállítást és a néprajzi gyűjteményt bemutató projektet szeretnék bemutatni. A kiállítások anyagának összeállítása mellett az építkezés is folyik.

“Az infrastrukturális fejlesztésnél említettem a Balatoni Kincsestár, látványtár projektünket. Itt az építkezések befejeződtek. Itt a belsőépítészeti munkák, a vitrineknek a berendezése, a műtárgyaknak a válogatása, restaurálása, rendezése az ami zajlik bent a múzeumban. Másrészt pedig egy nagy másik projektünket kezdtük el előkészíteni. Szeptembertől reményeink szerint meg fog nyílni a Balatoni Múzeum egyik új látványossága. Ez egy szabaduló szoba lesz, ami reméljük, hogy azt a korosztály szólítja meg, akiket talán a legnehezebb a múzeumba csábítani.” – adott tájékoztatást Havasi Bálint.

A Balatoni Múzeum munkatársai is nagyon bíznak abban, hogy hamarosan ismét fogadhatnak a látnivalóikkal tele termekben vendégeket és megtelik gyermekzsivajjal is a foglalkozások ideje alatt a múzeum. Addig tovább folytatják a kutatási, tanulmányi munkákat és a gyűjteményi feldolgozásokat.

Forrás: Hegedüs Éva – Keszthelyi Televízió

Borítókép: A Balatoni Múzeum épülete (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)