Diplomatervek a kőszegi Öregtoronyban

Diplomatervek a kőszegi Öregtoronyban

- 2019. szeptember 18. 7:50

A jövő körvonalai – TÉR///ERŐ II. Építészeti Nemzeti Szalon – A Műcsarnok jövőszekciója és a kőszegi perspektíva címmel építészeti kiállítás nyílik a Kőszegen a Zwinger Öregtoronyban szeptember 20-án, pénteken.

A jelen és a jövő közötti kapocs a fiatal generáció. Ők éppen a jelen problémáit élik meg, de húsz-harminc év múlva már egészen más kihívások előtt állnak majd. A kiállításon bemutatott diplomatervek és külföldi pályázatokra készült javaslatok a sztereotípiákon túllépni képes gondolkodás példái. Azonban, mint minden jövőre vonatkozó elképzelés szervesen kapcsolódik a múlthoz, a hagyományokhoz.

A Zwinger-bástya részlete, hajdan borozó volt (Fortepan CC BY-SA)

A múltból erőt merítő, a hagyományokra építkező, de a jövő iránt érzett felelősség jellemzi a Kreatív Város, Fenntartható Vidék (KRAFT) programot is. A KRAFT sikerének első lépéseit mutatják be Kőszeg város felújított történelmi épületei a Zwinger Öregtoronyban, a 2020. március 30-ig látható tárlaton.

Borozó helyére került a kiállítótér az Öregtoronyban (Fortepan CC BY-SA)

Az elmúlt öt évben a Műcsarnokban komoly szakmai- és közönségérdeklődés mellett, műfajonkénti elosztásban valósultak meg az egyes művészeti ágak friss teljesítményét bemutató Szalonok. 2019-ben, a TÉR /// ERŐ | II. Építészeti Nemzeti Szalon c. kiállításnak 22.930 látogatója volt. A Műcsarnok és az FTI-IASK közös tárlata 2020. március 30-ig látható Kőszegen, a Zwinger Öregtoronyban – közölte a Műcsarnok.