ELSÜLLYEDT VILÁGOK SOROZAT

Dologgal teli október

Dologgal teli október

- 2017. november 20. 11:54

Október talán a földművesek életében az egyik legsűrűbb, ha nem a legsűrűbb hónap volt. Az aratás kivételével ekkor még javában zajlott a termények betakarítása, ugyanakkor megkezdődött a földek trágyázása és szántása is.

A cikk illusztrációjául kiválasztott sármelléki parasztcsalád apraja és nagyja is sokat dolgozott ebben a hónapban. Míg a „nagyfiú” az iskolában volt, édesanya mellett el csetlett-botlott az a kislány is kinn a földeken. Már ha nem volt a családban olyasvalaki, aki már kora, vagy éppen betegsége miatt nem tudott részt venni a betakarításban. Mert az öregek októberben inkább a pajtába, kamrába megérkező kukorica, tökök, babok és répák feldolgozásával voltak elfoglalva, de azért tudtak vigyázni a kisgyermekekre is, míg anyjuk és apjuk a nehéz fizikai munkát végezte. Amihez aztán a tanítás után a munkabíró gyerekek is csatlakoztak, legyenek akár fiúk, vagy lányok, ebben teljes volt az egyenjogúság.

Vajon a családfő hol lehet? (MaNDA adatbázis)
Vajon a családfő hol lehet? (MaNDA adatbázis)

Az októberi, gyakran már esős napokra esett a takarmányrépák betakarítása, és ha nem volt helyük a kamrában, akkor jöhetett a vermelés. A répákat leveleiknél, vagy ahogy falun mondták, száruknál fogva, kézzel húzták ki a földből, majd a leveleket levágva kupacokba rakták. Ezek kerültek fel a szekérre, mikor a legelőről hazajöttek a tehenek. Otthon aztán általában már jócskán estébe fordult az idő, amikor a szekér lerakásával végeztek. A vermeléshez, ha arra került a sor, először is ástak egy téglalap alakú gödröt, amit aztán jól kibéleltek szalmával. Ebbe rakták aztán szabályos halomba egyenként a takarmányrépákat, amit „burgondinak” neveztek Vas megyében és másfelé is. Aztán amikor készen volt a kazal alakú réparakás, több réteg szalmával és földdel is be lett fedve. Amit aztán ha rákerült a sor, egy kis helyen megbontottak, kiszedték a kellő mennyiséget, majd visszatették a takarást.

Már csak be kell takarni (MaNDA adatbázis)
Már csak be kell takarni (MaNDA adatbázis)

Az őszi szántásra általában a trágyázás után, október vége felé került sor. A trágyázás, ahogy a nevében is benne van, az istállókban az év során összegyűlt, szalmával kevert, összeérett tehéntrágya kihordása volt a földekre. Amikről már be volt takarítva a termés, esős időben pedig növésnek indult rajtuk a gaz is. A trágyát közvetlenül a szekérről hintették el, vagy kupacokba lerakták és később szórták szét. Ezután jött a szántás, amit a tehetősebbek lovakkal, az átlagember tehenekkel végzett. Ez meglehetősen kimerítő, tipikus férfimunka volt, de háború idején a nők is végeztek. Az erő mellett ügyesség is kellett az igás állatok megfelelő vezetésére, az eke kezelésére a fordulóknál. A kültelki munkák mellett aztán adódtak feladatok a kiskertben és a gyümölcsösben is. A korán jelentkező fagyok ellen a maradék paprikát, paradicsomot „sátrakkal” védték, rossz lepedőkkel, ruhadarabokkal takarták le ameddig lehetett. A hűvös kamrába, pincébe került a sárga- és a fehérrépa, a zeller és a karalábé is, az előbbieket általában egy ládában homokkal is betakarták. A kamrák polcain, vagy a pincékben végezték az almák és a körték is, amik aztán többnyire tavaszig fogyaszthatók maradtak.

Trágyahintés lovasszekérről (MaNDA adatbázis)
Trágyahintés lovasszekérről (MaNDA adatbázis)

Valahogy így pergett le az október, kérem, írják meg, ha valami fontos dolgot kihagytam volna.

Borító: Ami a legnehezebb volt: a szántás (MaNDA adatbázis)