Edward Lear ismeretlen versei kerültek elő

Edward Lear ismeretlen versei kerültek elő

- 2021. július 7. 7:57

Edward Lear viktoriánus angol költő több, eddig ismeretlen verse került elő egy magángyűjteményből, írta meg a BBC hírportálja.

A költeményeket a Nottinghami Egyetem doktori hallgatója, Amy Wilcockson fedezte fel a British Libraryben. Wilcockson kéziratok olvasása közben bukkant rá néhány oldalra, amelyeket Lear egy ifjú angol hölgynek írt. Az egyetem szerint jelentős leletről van szól, az írások között szerepel egy limerick, egy Lear által kitalált versforma, amely egy bicikliző öregúrról szól, egy további költemény és számos levél. A kézirat a Charnwood Autograph Collection elnevezésű gyűjteményből került elő. Az angol hölgy, Mary Theresa Mundella, egy liberális politikus, Anthony John Mundella lánya a neki küldött leveleket átadta unokahúgának, Lady Dorothea Charnwoodnak.

A tréfás verseket jobb korokban a gyerekek is szívesen olvasták (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND [részlet])
Wilcockson felidézte, hogy a The Last of the Octopods című költeményt olvasva hangosan nevetett, mert annyira viccesnek találta. Még jobban megörült, amikor felfedezte a költemény alatt a szerző nevét. Mikor utánanézett, hamar kiderült, hogy Learnek ezek a kéziratai soha nem jelentek meg. Az írásokat most digitalizálják a British Libraryben. A költő és grafikus Edward Lear (1812-1888) az angol nonszensz versek egyik legjelentősebb alkotója. Írásait maga illusztrálta és dallamokat is szerzett költeményeihez. Angliában őt tekintik a limerick versforma egyik legfontosabb elterjesztőjének.

(mti)

Borító: Edward Lear (bbc.com)