Egészen fiatal művészek a Modemben

Egészen fiatal művészek a Modemben

- 2018. szeptember 17. 8:53

Ezek a legszebb éveink? – pályakezdő perspektívák címmel harminc fiatal művésznek nyílt kiállítása a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

A kiállítás azon fiatal magyar képzőművészek köréből válogat, akik az elmúlt öt évben szereztek diplomát valamely felsőfokú művészeti képzés keretei között. Ám nem pusztán beszámoló egy művészgeneráció aktuális tevékenységéről, mert mindemellett rálátást nyújt a pályakezdés élményére is. A generációs tárlat elsőre talán szokatlan ötletét az a hiány indokolja, hogy az egészen fiatal művész korosztály – most már csaknem évtizedes tapasztalat szerint – ritkán jelenik meg a nagyobb kortárs művészeti intézményekben, akkor is leginkább csak a nekik szóló pályázatok beszámoló kiállításai kapcsán.

A Modem mindig is bátorságáról volt híres (MaNDA)
A Modem mindig is bátorságáról volt híres (MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ – CC BY-NC-ND)

Az említett pályázatok rendszerint a harmincöt év alatti alkotókat definiálják fiatal művészként, míg az Ezek legszebb éveink? tárlat esetében a szervezőelv az oktatásból történő kilépéstől számított öt év. A művészek közül akadnak, akik alig pár hónapja fejezték be tanulmányaikat, vannak, akik már újból iskolapadba ültek, néhányan pedig már oktatóként vannak jelen a hazai művészeti képzésben. Ugyanilyen szórást mutat pályájuk képe is: vannak, akik még csak próbálják megvetni lábukat a galériák, múzeumok és ösztöndíjak világában, de többen közülük már nemzetközi kiállítási tapasztalatokat is fel tudnak mutatni.

(modemart.hu)
Borító: Részlet a kiállításról (mti)