TENGERRE MAGYAR! SOROZAT

Cirkáló nyit tüzet rá, tengeralattjáró torpedói kerülik el, majd repülőgép is bombázza

Cirkáló nyit tüzet rá, tengeralattjáró torpedói kerülik el, majd repülőgép is bombázza

- 2020. január 21. 10:25

Hát akkor nézzük a következő „németet”, az U 11-est, ami szintén vonattal érkezett Kielből, a dokkból az Adriára. És ugyancsak német legénység „lovagolta meg” először, aztán már a mi fiaink hajtották, viszonylag komoly eredményeket elérve vele.

A darabokra bontott U 11-es 1915 májusának végén futott be Pólába, és már június 4-én a vízen is volt, meglehetősen tempósan dolgoztak hát a szerelők, akik összerakták, felműszerezték és persze fel is fegyverezték a legújabb szerzeményt. Amivel aztán a német legénység négy nap múlva Velence előtt megtorpedózta és el is süllyesztette Medusa nevű olasz búvárhajót. Melynek legénységéből öt embert halásztak ki, akik természetesen hadifogságba kerültek. A hajót végül június 18-án adta át német legénysége, és a mieinkkel a Trieszti öbölben kezdett el járőrözni. Szeptember 20-án aztán Cattaróba vezényelték, ahonnan november 8-án kifutva egy nagy teherhajót kísérő cirkálót és rombolót támadott meg – sikertelenül. Visszatéréskor ütközés következtében viszont megsérült a kormányműve. (Ezek a kikötői balesetek meglehetősen nagy gyakorisággal fordultak elő a búvárhajókkal akkoriban.)

A szent György csatahajó a Cattarói öbölben (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A javítás után, december közepén már az Albániába tartó teherhajókat ellenőrzi, a Papagallo nevű gőzös petróleumrakományát a tengerbe is önteti a kapitány. 1916 elején egy a németektől még a háború elején lefoglalt és átépített olasz kórházhajót állít meg és kísér átvizsgálásra Cattaróba. Február 20-án aztán járőrözés közben egy cirkáló nyit tüzet rá, két nappal később francia tengeralattjáró torpedói kerülik el, majd egy repülőgép is bombázza, de valami csoda folytán nem történik baja. Folytatni tudja a járőrözést, s a felszíni hatékonyságot növelendő, egy 7 centiméteres gyorstüzelő löveget is szerelnek a fedélzetére. Amivel leginkább a kisebb, fegyvertelen kereskedelmi hajókat, vitorlásokat lehetett fenyegetni. Az 1917-es háborús esztendő egyetlen nagyobb összecsapást tartogatott az U 11-es számára. Február 9-én akadtak össze egy francia rombolóval és egy olasz torpedónaszáddal. A túlerő elől lemerültek, így a franciák és az olaszok vízibombákkal szórták meg őket, de megint csak szerencséjük volt.

Az 1918-as esztendő nyarán megszületett a döntés az iskolahajóvá való átminősítésről is, de ebben a szerepben már nem igazán tudott kibontakozni az U 11-es. A viharvert hajót végül az olasz szakmunkások bontották elemeire Pólában, 1920-ban.

(mti)

Borító: Az U 12-es, amelynek már ismerjük a történetét (htenger.blog.hu)