ÉVFORDULÓ SOROZAT

Egy feltétel nélküli megadás aláírása

Egy feltétel nélküli megadás aláírása

- 2020. szeptember 2. 10:38

Hetvenöt esztendeje egy kis motoros bárka közelítette meg a Tokiói-öbölben, égnek emelt lövegcsövekkel horgonyzó Missouri csatahajót, amelyen Douglas MacArthur tábornok és Chester Nimitz tengernagy már megtették az előkészületeket Japán kapitulációjának aláírásához.

Pearl Harbor bombázásától hosszú és véres út vezetett idáig, csak az utolsó nagy csatában, Okinava ostromakor 12 ezer amerikai esett el, és kétszer ennyi sebesült meg. Igaz, itt már teljes volt az USA légi fölénye, így a japán katonai veszteségek meghaladták a százezres számot. És akkor még nem is beszéltünk a 150 ezer civil áldozatról. A csata 1945. június 23-án ért véget, a szigeterőd eleste után Japán légtere nyitva állt az amerikaiak előtt. Az USA hadvezetése viszont úgy döntött, hogy nem kockáztat meg egy újabb, ilyen hatalmas vérveszteséggel járó csatát (márpedig a japán vezetés készült a végső ellenállásra), így augusztus 6-án Hirosimára, majd három nappal később Nagaszaki városára is ledobták a titkos fegyvert, az atombombát. Hogy a japánok még kilátástalanabb helyzetbe kerüljenek, 8-án éjszaka, a meglévő barátsági szerződést felrúgva, az oroszok is megkezdték a japán bábállam, Mandzsúria megszállását, elvágva ezzel Japánt utolsó nyersanyagforrásaitól.

A kapituláció részleteiről ebben a kötetben is olvashat (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A japán vezetés így már 10-én a berni és a stockholmi nagykövetségén keresztül fegyverszünetet kért, az USA viszont jelezte, hogy csak feltétel nélküli megadásról hajlandó tárgyalni. Amit végül augusztus 15-én hanglemezre előre rögzített rádióbeszédében maga Hirohito császár jelentett be. Új kormány alakult, melynek külügyminisztere, Sigemicu Mamoru kapta a kapituláció aláírásának szomorú feladatát. Sigemicu negyedszázaddal korábban a győztes Japánt képviselte a versailles-i béketárgyalásokon, majd volt londoni nagykövet is. A ceremóniáról készült tudósításban cilinderben, frakkban, és egy korábbi merénylet miatt műlábat hordva, bottal és sántikálva lépett a Missouri fedélzetére, ahol a legénységénél láthatóan jóval több katona tartózkodott, valósággal fürtökben lógtak mindenütt a tengerészek.

A japán delegáció katonai vezetője ír éppen alá (cultura.hu)

A japán delegációnak állva meg kellett hallgatnia a 65 éves MacArthur beszédét, majd a cilinderét letevő külügyér aláírta a három, legalább A3-as méretű ívet. A következő aláíró egy japán tábornok volt, majd jött MacArthur, és sorban a győztesek: a kínaiak, az oroszok, a britek, a franciák és a hollandok, Ausztrália, Új-Zéland és Kanada képviselői. Az aláírás után a japán delegációnak egy újabb MacArthur szónoklatot kellett állva végighallgatnia, majd a tudósítás végén a Missouri felett a japánok végső vereségét elhozó amerikai és angol légi kötelékek repültek el.

Borító: A japán delegáció (mult-kor.hu)

Évforduló sorozat

Mészöly Miklós 100
2021. január 19. 12:14

Csákányi László 100
2021. január 13. 12:11

Dürrenmatt 100
2021. január 5. 1:13

Beethoven 250
2020. december 16. 11:23

A táncoló szerzetes
2020. december 10. 7:00

Rottenbiller nem bukott meg soha
2020. november 17. 11:55

Mayflower 400
2020. november 11. 11:08

Euripidész 2500
2020. szeptember 23. 8:03