Egy Léger csúcsot döntött

Egy Léger csúcsot döntött

- 2017. november 15. 10:14

Rekordáron, 70 millió dollárért (mintegy 18,6 milliárd forintért) kelt el a Christie’s aukciósház által rendezett New York-i árverésen Fernand Léger francia festő egyik vászna.

A művész által 1913-ban festett Contraste de formes (Formák ellentéte) című kép árát a Christie’s előzetesen 65 millió dollárra becsülte. A 92-szer 73 centiméteres vászonért kínált összeg csaknem a kétszerese a francia festő (1881-1955) egy másik képéért, a Kékruhás nőhöz készült tanulmányképért kifizetett vételárnak – ez 39,2 millió dollárért (10,4 milliárd forintért) kelt el 2008-ban a Sotheby’s-nél.  A hétfői aukción egy másik rekord is született: René Magritte belga festő A fény birodalma (1949) című alkotása 20,5 millió dollárért (5,5 milliárd forintért) kelt el, az alkotó esetében minden korábbinál magasabb áron. Február végén a szürrealista festő egy másik vászna, Az érzékeny kötél 14,4 millió fontért, azaz akkori árfolyamon 17,9 millió dollárért talált gazdára Londonban a Christie’s árverésén.

Régi reprodukció Léger egyik munkájáról (MaNDA adatbázis)
Régi reprodukció Léger egyik munkájáról, Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria, CC BY-NC-ND

Vincent van Gogh holland festő Laboureur dans un champs (Földműves egy mezőn) című festményét 81,3 millió dolláros (21,6 milliárd forintos) áron ütötték le. Az eladási ár jóval meghaladta a Christie’s által becsült 50 millió dollárt a Saint Rémy de Provence-i szanatórium ablakából festett képért. Leütési ára hajszálnyira marad el a holland festő korábbi rekordjától: 1990-ben a Dr. Gachet arcképe 82,5 millió dollárért kelt el a Christie’s árverésén New Yorkban.

(mti)

Borító: A művész alkotásával (Fernand Léger műveinek reprodukciói, Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria, CC BY-NC-ND)