Egy pacifista csataképfestő életműve

Egy pacifista csataképfestő életműve

- 2018. március 8. 9:05

Vaszilij Verescsagin, a katonából lett pacifista csatakép- és portréfestő, történész és világutazó néprajzkutató életművéből nyílt életmű-kiállítás szerdán a moszkvai Novaja Tretyakovkában, a Tretyakov Képtár új épületében.

Olga Gologyec miniszterelnök-helyettes elmondta, hogy a 24 gyűjteményből származó, több mint félezer festményt, rajzot, szobrot, fotót és egyéb archív anyagot felvonultató tárlat Verescsagin (1842-1904) életművének talán legnagyobb szabású bemutatója. A mostani az elmúlt évek Szerov- és Ajvazovszkij-kiállításai után az orosz kulturális élet újabb jelentős eseménye lesz. Több forrásból származó, jelentős Verescsagin-kiállítást 26 évvel ezelőtt láthatott a közönség Moszkvában. Az orosz festők közül legelsők közt világhírűvé vált művész alkotásait július 15-ig lehet megtekinteni a képtár modern gyűjteménynek otthont adó, a Gorkij parknál található épületében, a Művészek Központi Házában, amely felett a Tretyakov de facto teljes mértékben átvette az irányítást. A több mint 20 ezer négyzetméter kiállítótérrel rendelkező épületen a képtár korábban a Művészeti Szövetségek Nemzetközi Konföderációjával osztozott. Vlagyimir Megyinszkij kultuszminiszter decemberi bejelentése szerint a képtári ingatlant integrált kiállítási komplexummá, Oroszország legnagyobb ilyen létesítményévé fogják átalakítani.

A szovjet érában épült Moszkva-parti Novaja Tretyakova áttervezésével a holland Rem Koolhaast bízták meg, aki az orosz fővárosban már a Dása Zsukova (Roman Abramovics milliárdos volt felesége) műgyűjtő alapította Garázs Kortárs Művészeti Múzeum átfogalmazásával bizonyított. Koolhaas a fölösleges belső falak eltávolításával alapvetően a szovjet modernista építészethez kíván majd visszatérni. A fesztiválok megrendezésére is alkalmas épületben a kiállítótermek mellett könyvtárakat, oktatási szekciót, tárolóhelyiségeket, éttermeket és egy tetőtéri kilátót is kialakítanak. A képtár megvalósulófélben lévő projektjei között szerepel, hogy, egy meg nem nevezett jótevő kontójára, felújíttatja az Oroszország első nemzeti képzőművészeti múzeumát magalapító Tretyakov fivérek szülőházát a Golutvinszkij-közben és az annak közelében található Rjabusinszkij-kastélyt is, amelybe életük egy későbbi szakaszában költöztek át.

A Művelt Nép Könyvkiadó 1954-es kiadványa a festőről (MaNDA)
A Művelt Nép Könyvkiadó 1954-es kiadványa a festőről (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A képtár megálmodóinak múzeumát a tervek szerint jövőre nyitják meg. Az orosz kulturális minisztérium példaképül állítja a társintézmények elé a Tretyakov Képtárat, amelynek látogatottsága 2014 óta csaknem a duplájára, 2 millió 325 ezer főre emelkedett, a saját bevételei pedig 53 százalékkal nőttek, ezen belül a múzeum üzleteinek forgalma a 22-szeresére. A Tretyakov a nemzetközi kulturális vérkeringésnek is fontos állomása, március végén például Párbeszéd a kortárs kulturális vezetőkkel címmel találkozósorozatot indít, amely során a közönség a Musée d’Orsay, a Guggenheim vagy a Bolsoj vezetőit hallgathatja meg. A Tretyakov azt tervezi, hogy jövőre Moszkvában és Szentpéterváron Ilja Repin (1844-1930) műveiből rendez retrospektív kiállítást, amelyet a következő két év során Párizsban és Helsinkiben is bemutat majd. 2020-ban a 19. századi orosz realista irányzat, a vándorkiállítók társasága (peredvizsnyiki) alkotásaiból lesz nagyszabású kiállítás.

(mti)

Borító: Verescsagin: Váratlan támadás (Wikipédia)