Egy shebeen kapta a Turner-díjat

Egy shebeen kapta a Turner-díjat

- 2021. december 2. 9:53

Az Array Collective nevű, észak-írországi jogvédő aktivistákból álló művészcsoport a legrangosabb kortárs brit képzőművészeti elismerés, a Turner-díj idei kitüntetettje. A zsűri döntését az angliai Coventry város székesegyházában tartott díjkiosztó gálán jelentették be.

A 11 belfasti illetőségű alkotóművész (Sighle Bhreathnach-Cashell, Sinead Bhreathnach-Cashell, Jane Butler, Emma Campbell, Alessia Cargnelli, Mitch Conlon, Clodagh Lavelle, Grace McMurray, Stephen Millar, Laura O’Connor, Thomas Wells) által 2016-ban alakított csoport elsősorban olyan észak-írországi társadalompolitikai és emberi jogi kérdésekre összpontosítja tevékenységét, mint a szociális jóléti juttatások elosztása és az észak-írországi társadalom mentálhigiénés állapota. A díjnyertes alkotás egy stilizált shebeen. Az ír síbín elnevezésből angolosított nevű shebeen nem más, mint egy illegális kocsma, ahol engedély nélkül értékesítenek szeszesitalt.

Az Array Collective által felépített, a székesegyházhoz közeli Herbert művészeti galériában és múzeumban kiállított shebeen önmagában is protestalkotás, de a művészcsoport szélesebb körű társadalompolitikai-jogi aktivitását is tükrözi: nyitott mennyezetének helyén tiltakozó transzparensek és lobogók függnek, és hasonló tartalmú, művészi kidolgozású installációk borítják a falakat is. Alex Farquharson, a Turner-díjat gondozó Tate Britain londoni képzőművészeti galéria és múzeum igazgatója, a díj zsűrijének elnöke a díjnyertes művészcsoportról az átadási ceremónián elmondta: az Array Collective nehéz, még ma is szektariánus megosztottság szabdalta környezetben végzi tevékenységét.

Egy ír sheeben (irishtimes.com)

Farquharson méltatása szerint a csoport ennek ellenére humort, élvezetet, örömet, reményt, a szektarianizmuson túlmutató gondolkodást vegyít nagyon fontos problémákra összpontosító munkájába. Az 1984-ben alapított Turner-díjat most első ízben nyerték észak-írországi művészek, és ugyancsak most fordult elő először, hogy a díjesélyesek listáján egyéni művészek nem, csak művészkollektívák szerepeltek. A Turner-díjhoz 25 ezer font (csaknem 11 millió forint) pénzdíj is jár.

(mti)

Borító: A győztesek (ivpressonline.uk)