KÖZKINCSTÁR SOROZAT

Egy trónörökös szerelmi házassága

Egy trónörökös szerelmi házassága

- 2019. július 3. 10:49

Igen, bármennyire hihetetlen, az ifjú hadnagy, mert ezzel a ranggal indult a csehországi Brandleiban állomásozó VII., közös gyalogezredben, szóval Károly annak rendje és módja szerint beleszeretett jövendő feleségébe. S mivel apja 1906-os halála után ő követte Ferenc Ferdinándot az öröklési sorrendben, már Bécs is odafigyelt erre az esküvőre.

No de még csak ott tartunk, hogy Károly az 1905-ös uralkodói kinevezés (egyből hadnagy, ennyi azért jár egy főhercegnek) után elutazott ezredéhez, kiképzésre. Ez pedig ugyanúgy zajlott, mint bármelyik frissen kinevezett hadnagy esetében. Tehát az alaki kiképzésen és az elméleten túl ott voltak a terep- és menetgyakorlatok, laktanyai szolgálatadások is. Igaz, csak egy esztendeig, mert 1906-ban Károly már idejének a nagyobbik részét a prágai egyetemen tölti, ahol előbb jogot, majd közgazdaságtant és művészettörténetet is hallgatott két esztendőn keresztül. Aztán egy sűrűn meglátogatott nagynéni, Mária Annunciáta (Erzherzogin Maria Annunziata Adelheid Theresia Michaela Karoline Luise Pia Ignatia von Österreich) révén megismerte Zita Bourbon-Pármai hercegnőt (Zita Maria delle Grazie Adelgonda Micaela Raffaela Gabriella Giuseppina Antonia Luisa Agnese), aki 17. gyermeke volt két házasságából a hatalmát vesztett I. Róbert pármai hercegnek. És így a zárda lett volna nagy valószínűséggel a sorsa, de nem bírta a Wight-sziget rideg éghajlatát, így került a csehországi Franzensbad fürdőjébe gyógyulni. S mivel Károly már régóta barátkozott Zita bátyjával, Szixtusz herceggel, hát nem kellett sokat magyarázkodni, ha találkozni akartak.

A királyné fején méretes koronával (Thúry György Múzeum CC BY-NC-ND)

Ahogy mondani szokás, szerelem volt ez első látásra, és a nagybácsi Ferenc Ferdinánd feleségével, Zsófiával szemben Zitának jóval „kékebb” vér folyt az ereiben. S így ez ilyen dolgokra most már rigorózusan odafigyelő, elaggott uralkodó sem találhatott kifogást. Sőt, állítólag rá is dörrentett Károlyra, hogy két év szerelem után ideje lenne már elvennie Zitát. Így aztán 1911 júniusában meg is volt az eljegyzés, majd Bécs közelében (Schwarzau am Steinfeld kastélyában) sor került a pompás esküvőre is 1911. október 21-én. Amin természetesen a jó barát, Szixtusz herceg is részt vett. Később ő a belga hadsereg tisztjeként harcol majd a Nagy Háborúban, és Károly rajta keresztül környékezi meg a franciákat és Clemenceau-t, a Tigrist, különbékés elképzeléseivel. Clemenceau pedig meglehetősen galádul a nyilvánosságra hozta a pancser módon kivitelezett próbálkozást. Így Károly aztán még kisebb lett a szövetséges németek szemében.

Bruno Brehm A kétfejű sas lehull című regénye a korról (ÓMI Városi Könyvtár CC BY-NC-ND)

Akik már kijelölt örökösként sem voltak meggyőződve alkalmasságáról. Talán mély vallásossága miatt is túl puhának tartották a kényes kérdésekhez, határozott döntésekhez. Nem is jártak messze az igazságtól.

Borító: Az esküvő képeslapon (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)