KÖZKINCSTÁR SOROZAT

Egyenes derékkal ment a vérpadra

Egyenes derékkal ment a vérpadra

- 2020. szeptember 22. 9:36

Ha már aztán a neve előkerült a sorozatban, nem mehetünk el szó nélkül Rákóczi egyik legjobban teljesítő brigadérosa, Czelder Orbán mellett sem. Aki evangélikus cipszer családból állt a kurucok közé, és állítólag ezredének a többsége is hasonló paraméterekkel rendelkezett.

Egyes vélemények szerint azért is volt az a bizonyos pünkösdi összecsapás Esze és Czelder emberei között, mert az ünnepi istentisztelet után hitvita alakult ki, amit fegyverekkel folytattak a felpaprikázott kurucok. De ez csak feltételezés, az viszont biztos, hogy Czelder Orbán 1674. július 9-én született a felvidéki Szepesmerényben, 19 kilométerre Iglótól. Felmenői pedig cipszerek, azaz szászok voltak, akik már 1365-ben elnyerték itt a városi kiváltságokat. Innen ment el az iskolázott ifjú katonának, mégpedig a hadtáphoz „élelmező és fizetőmesternek”. Buda ekkoriban már ismét magyar volt, de délen még dúltak a harcok, az ország katonai megszállás alatt állt. Czelder Orbán viszont elszámolhatott valamit, mert a források szerint kényszermunkára ítélték, az 1665 és 1669 között rapid módon felépített Lipótváron végezhette az utolsó simításokat az erődítéseken. (Jellemző módon a korszak legmodernebb várából 1855-ben börtön lett, és ma is ez a funkciója.)

Czelder a büntetés letöltése után gyalogosnak állt, majd leszerelvén hazatért Merénybe a család malmát és vashámorát működtetni. Innen állt már be 1703-ban Rákóczi seregébe, aztán egy pompás gyalogezred megszervezése után ezt vezethette is, 1705-től ezredesi rangban. Kiképzett gyalogosra mindig nagy szükség volt a kurucoknál, hiszen az ütközeteket ekkoriban ez a szuronyos puskákkal felszerelt fegyvernem döntötte el. Czelder Orbán a Felvidéken vitézkedett mindig, a gyászos nyitrai Pünkösd, és a még gyászosabb trencséni csata után a Garam völgyét tartotta, majd ezredével 1709-ben Lőcsére vonult, annak védelmére. A dombra épült városnak csak vékony falai voltak, éppen ezért 1710. február 10-én követségbe ment az ostromlók vezéréhez, Löffelholtz (Fakanál) generálishoz. Aki a fehér zászló ellenére nemes egyszerűséggel lefogatta. Késmárkon ült a szatmári békéig, akkor elengedték, de nem nyughatott. 1714-ben titokban otthon felkelést szervezett, az 1200 ember zászlót is bontott, de hamar legyűrték őket.

Kassa főtere, itt ért véget Czelder útja (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

Czeldert halálra ítélték, de valamiért csak két év múlva, 1717-ben végezték ki Kassán. Egyenes derékkal ment a vérpadra.

Borító: Ismeretlen festő csatajelenete (Wikipédia)