Együtt élő ruszin illetve magyar lélek és gondolat a Stefánia Palotában

Együtt élő ruszin illetve magyar lélek és gondolat a Stefánia Palotában

- 2018. november 19. 10:32

Ruszin Művészet Remekei címmel nyílt kiállítás szombaton, a budapesti Stefánia Palotában, ahol tárgyi emlékek és képzőművészeti alkotások mutatják be a ruszin hagyományokat és örökséget.

A mai kiállítás egy közösség sikere: a ruszin nemzeti közösségé, amely óriási erőfeszítéseket tesz nemcsak a megmaradásért, hanem önmaga építésére, kultúrájának megerősítésére is, emelte ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a kiállítás megnyitóján. Kövér szerint a rendezvényen megtalálhatók azok a tárgyak, amelyek bemutatják azt a rendkívül nehéz életet, amelyet a ruszin emberek többsége élt, de láthatók azok is, amelyek szebbé és ünnepélyesebbé tették mindennapjaikat, például a Biblia, amelyet nemzedékről nemzedékre adtak az apák a fiúk, az anyák a lányok kezébe. A családok évében itt és most gyermekek éneklik anyanyelvükön a nagymamák dalait, mondta a házelnök, hozzáfűzve, hogy az eseményen fellépő Hodinka vonósnégyes muzsikája arról is beszél, miként kapcsolódik a kárpátaljai kultúra az egyetemes magaskultúrába, miként jelenik meg klasszikus formákban az együtt élő ruszin illetve magyar lélek és gondolat.

A házelnök beszél (mti)

A házelnök azt is hangsúlyozta, hogy Magyarország minden körülmények között megvédi a területén élő nemzeti közösségeket, és minden erejét, befolyását latba fogja vetni annak érdekében is, hogy támogassa a külhoni magyar közösségeket a szülőföldjükön való boldogulásban, hogy egyidejűleg legyenek lojális állampolgárai azon államoknak, amelyben élnek, és hűséges tagjai maradjanak a magyar nemzetnek. Hangsúlyozta, hogy a ruszin és a magyar nemzet összetartozik, hiszen sorsuk összefonódott jó és rossz időkben, nagy pillanatokban és a hétköznapokban egyaránt.

Rutén mátkapár a múltból (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Simicskó István kormánybiztos beszédében a generációk közötti kapcsolatok erősítését és a hagyományok ápolásának fontosságát emelte ki, valamint hangsúlyozta, hogy támogatni kell olyan filmek és szépirodalmi művek, alkotások elkészítését, amelyek a magyarság nemzettudatát, identitását erősítik. Giricz Vera országgyűlési nemzetiségi szószóló elmondta, hogy a rendezvény az Országos Ruszin Önkormányzat fennállásának 20 évfordulója alkalmából rendezett rendezvénysorozat kiemelt eseménye, de erősen kapcsolódik a családok évéhez is, hiszen identitásunkat a családon belül tudjuk a legjobban őrizni és továbbadni. Szocska A. Ábel, a Nyíregyházi Görögkatolikus Egyházmegye püspöke felidézte, hogy a ruszinok a magyar nemzet mellett jóban és rosszban minden időben kitartottak, a fiatalokat pedig arra biztatta, hogy ezt a hozzáállást adják majd tovább gyerekeiknek ruszin identitásuk megőrzése mellett.

(mti)

Borító: A Nagy Háborúban együtt harcoltunk (Gróf Esterházy Károly Múzeum CC BY-NC-ND)