Életműkiállítása nyílik Gross Arnoldnak

Életműkiállítása nyílik Gross Arnoldnak

- 2019. december 3. 7:16

Nagyszabású Gross Arnold-életműkiállítás nyílik a Kossuth- és Munkácsy díjas grafikus és festőművész születésének 90. évfordulója alkalmából december 6-án Budapesten a Széphárom Közösségi Térben, ahol bemutatják a jubileumra készült nagymonográfiát is, közölte a hagyaték gondozója.

A művészet kertje – Gross Arnold 90 című, január 31-ig látható kiállításon Gross Arnold (1929-2015) legjellemzőbb témakörei szerint csoportosítva jelennek meg legismertebb kompozíciói. A széles körben kedvelt és ismert grafikusművész fél évszázados pályája során a rézkarcolás egyik legjobb magyarországi mesterévé vált. Csipkeszerű aprólékossággal megmunkált grafikáin tündéri mesevilág kel életre, tele emberarcú, mosolygó virágokkal, madarakkal, angyalokkal és tündérekkel, idézi a közlemény Révész Emese művészettörténészt, a tárlat kurátorát, a nagymonográfia tanulmányának szerzőjét. A tárlat középpontjában a Karácsony és a játék áll. Gross Arnold maga is örök gyermek volt, aki nem csak játékos rajzain, hanem a valóságban is imádott játszani, ezért az életműkiállításon a művek mellett megidézik jellegzetes tárgyvilágát, a képein is megjelenő karácsonyfa körül zakatoló kisvasúttal, mondta a művészettörténész, kiemelve, hogy a tárlat különlegességét a technikailag különleges színnyomatvariációk és a ritkán látható olajfestmények és diorámák jelentik. Utóbbiak a Gross-féle fantáziavilág térbeli kiterjesztései: a festmények apró figurákkal, tárgyakkal történt kiegészítései, babaházakra emlékeztető miniatűr dobozterek.

A kapu mögött a tündérek palotája van (Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár CC BY-NC-ND)

A tárlaton Gross Arnold kevés és ritkán látható olajfestményei közül is megjelenik néhány, így a Beszélgetések a barátságról nagyméretű festménye és az egykor a Buda Penta Hotel részére készült két nagyméretű installációja, amelyek még nem voltak egy térben bemutatva. Az MTVA Archívum jóvoltából a kiállításon folyamatosan látható lesz Sós Mária 1978-as Játék-Film című, Gross Arnoldról készült portréfilmje. A kiállítás anyagát a Gross Arnold Galéria és a Jászi Galéria gyűjteményéből állították össze, kiegészítve magángyűjtők, az Ibis Mercure Castle Hill, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből származó alkotásokkal.

Négy éve hunyt el Gross Arnold, a nemzet művésze, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész, a rézkarc műfajának megújítója, Magyarország egyik legismertebb és legnépszerűbb képzőművésze. A tordai születésű művész november 25-én ünnepelte volna 90. születésnapját. Ez alkalomból jelenik meg a Gross Arnold Galéria több éves előkészítése és kutatása nyomán született nagymonográfia Révész Emese művészettörténész tanulmányával. A művészet kertje – Gross Arnold (1929-2015) művészete című több mint 300 színes képpel illusztrált monográfia a tanulmány mellett korabeli dokumentumok, forrás szövegek, közeli jó barátok visszaemlékezései és a hagyatékot ápoló fiának bevezetője teszik teljessé.

(mti)

Borító: Egy utánozhatatlan Gross (Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum CC BY)