Életveszély szüret után!

Életveszély szüret után!

- 2018. szeptember 20. 12:27

Aztán mint minden jó dolog, egyszer a szüret is véget ért, de a borosgazdának azért még akadt dolga a szőlőhegyen, a pincéje környékén. Sőt, még az élete is veszélybe kerülhet, ha nem eléggé körültekintő.

A történetet valahol ott hagytuk abba, hogy megtörtént a préselés, és a szüret előtt kiürített és tisztára mosott hordókba került a must. Amit természetesen gondosan, legalább kétszer át is szűrtek, mert a préselés során elég sok „szárazanyag”, magvak, szár és levéltörmelék kerül a mustba, és került volna azzal együtt a hordóba. A gazdának oda kellett figyelnie arra is, hogy ne legyenek csurig töltve musttal a hordók, és arra még, hogy véletlenül se zárja le azokat. (Esetleg egy vékony textilt rá lehet tenni a hordó nyílására az ilyenkor bámulatos sebességgel elszaporodó muslicák miatt.) Aztán nincs más hátra, mint felügyelni a must cukorfoktól és külső hőmérséklettől nagyban függő erjedését, a szőlőben lévő cukrok alkohollá való átalakulását. Végső soron ekkor indul meg az újbor születésének folyamata.

Munka egy komolyabb balatoni borászatban (Vollmuth Péter, Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

Amely bizony komoly veszélyekkel járhat: a gazda a pincéjében akár az életével is fizethet, ha nem számol a forrás során óhatatlanul keletkező gázokkal. A mustgáz mérgezés a mai napig szedi az áldozatait kisebb vidéki pincékben, pedig időtlen idők óta tudnak az emberek a létezéséről. Amikor a must elkezd „mozogni”, pezsegni, vagy ahogy vidéken mondják: dolgozni, a cukor szesszé alakul, és a kémiai folyamat során szén-dioxid keletkezik. Ez a levegőnél másfélszer nehezebb gáz elkezdi kitölteni a pincét, fokozatosan kiszorítva onnan a belélegezhető levegőt. A szén-dioxid jelenlétének felderítésére használják régóta a „gyertya-tesztet”, égő gyertyával közelítve meg a hordókat. Ha ez pislákolni kezd, vagy elalszik, akkor bizony menekülőre kell fogni a gazdának, és aztán jó szélesre tárni a pinceajtót, és ha van, az ablakot is. Egyes vélemények szerint a gyertya-teszt is megcsalhat, mert az ember már akkor elájul, ha a levegő szén-dioxid telítettsége eléri a 8-10 százalékot, a gyertya viszont egészen a 14-es értékig még vidáman ég.

Munka a borral Cserszegtomajon (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

No de hagyjuk is a veszélyeket, mert ugye minden ilyen látogatás, hegyen, pincében lévő tevékenykedés során azért előkerül az óborból is valamennyi. És hát a férfiember benéz a komához is akkor már a szomszéd pincébe. Így igazán kellemesen telhet el egy-egy délután, vagy este. Igaz, közben akadhat munka a törköly, vagy később, az első fejtés után a bor seprűjének cefrésítésével is. Mert ezeket sem hagyták kárba veszni, belőlük is készülhetett jóféle pálinka.

Borító: Pincelejárat (Thorma János Múzeum CC BY-NC-ND)