Elfújta a szél a Tádzs Mahal kaputornyait

Elfújta a szél a Tádzs Mahal kaputornyait

- 2018. április 13. 8:10

A nagy erejű szél ledöntötte az észak-indiai Agra városában álló világhírű Tádzs Mahal két kaputornyát, számolt be róla a BBC hírportálja.

Az óránként 130 kilométeres szél erejét nem bírta a két négyméteres torony. A két ledőlt építmény a 17. századi mauzóleum egy-egy bejáratánál állt, az egyik a királyi kapu volt. Az évente mintegy 12 ezer turista, aki felkeresi a legendás épületet, legtöbbször ezt a kaput pillantja meg először. A másik ledőlt torony a déli bejáratot díszítette. A kőművesek már megkezdték a helyreállítást.

Nem véletlenül került e könyv borítójára (MaNDA)
Nem véletlenül került e könyv borítójára (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

A 17. században a Jamuna folyó partján fehér márványból emelt Tádzs Mahal messze a legismertebb indiai építmény. Sah Dzsehán, az indiai mogul dinasztia ötödik uralkodója építtette szeretett felesége, a perzsa származású Mumtáz Mahalt (palota ékessége) számára. Az asszony 1631-ben fiatalon, tizennegyedik gyermekének világra hozatala közben meghalt, Sah Dzsehán pedig megesküdött: olyan síremléket állít feledhetetlen szerelmének, amilyent még nem látott a világ. Az épületegyüttes felépítése 22 évet és a kincstár nagy részét vette igénybe.

(mti)

Borító: Akinek építették (Wikipédia)