Elindult a a Vaskor-Duna-program

Elindult a a Vaskor-Duna-program

- 2018. szeptember 14. 10:22

A Vaskor-Duna nemzetközi projekt keretében a hazai vaskori lelőhelyek megismertetését célzó programsorozat kezdődött Régészeti Tábor 2018 címmel, hangzott el a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Jerem Erzsébet projektvezető elmondta, hogy a Vaskor-Duna-program, amelyben öt ország, Ausztria, Horvátország, Magyarország, Szlovákia, Szlovénia intézményei vesznek részt, a korai vaskor, tudományos elnevezése szerint Hallstatt-kor monumentális tájaival foglalkozik. A projekt, amely az Európai Unió együttműködési programja keretében 2017. január 1-jén indult el, a régészeti kutatás mellett a helyszínek és emlékek bemutatását, az ismeretterjesztést, a régészeti területek turisztikai megismertetését célozza. A program részeként szeptember 13. és október 6. között Magyarország ad otthont annak a régészeti tábornak, amely a tudományos előadások mellett a hazai korai vaskori lelőhelyek jobb megismerését célzó közönségbarát programokat kínál Budapesten, Süttőn, Sopronban, Százhalombattán, Keszthelyen és környékén. A projektben résztvevő intézmények célja, hogy közelebb vigyék a szélesebb közönséghez, hogy mi történt 2700 évvel ezelőtt – mondta Jerem Erzsébet. Ennek jegyében egyebek mellett idén júliusban felavatták a Sopron-Várhely régészeti tanösvényt, illetve a napokban jelent meg több nyelven A vaskorról a gyerekeknek című kiadvány is, de készülőben van egy olyan okostelefon-alkalmazás is, amely a korai vaskori lelőhelyeket mutatja be közérthető módon. Az október elejéig tartó rendezvénysorozat közönségprogramjai között az érdeklődök megtekinthetik a süttői ásatást is. A Magyar Nemzeti Múzeumban pedig előadások, családi programok keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők Magyarország vaskorával, sorolta Czifra Szabolcs, a MNM munkatársa. A szervezők a Kulturális Örökség Napjaihoz csatlakozva vaskori időutazásra invitálnak a Tátika-vár környékén, kalandozásra a göcseji múzeumban, ősi ösvényeket járhatnak be az érdeklődők Sopron-Várhelyen, emellett a soproni múzeum régészeti gyűjteményében, valamint Százhalombattán a Régészeti Parkban is vezetés várja a látogatókat. Emellett a Kutatók Éjszakájához is kapcsolódnak a Magyar Nemzeti Múzeum és az ELTE vaskori, régészeti ismeretekből táplálkozó programjai.

Az izgalmas korszakról itt is olvashat (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Jerem Erzsébet elmondta, hogy a Vaskor-Duna-projekt zárórendezvénye Sopronban lesz október 4-7. között, ahol az Archaeolingua Alapítvány rendezésében a monumentális régészeti tájak kutatásáról, felderítéséről, megőrzéséről és bemutatásáról tudományos tanácskozást tartanak. A konferencia keretében kerül sor a régészeti helyszínek bemutatásának turisztikai szempontjait tárgyaló kerekasztal-konferenciára is. Czajlik Zoltán, az ELTE Régészettudományi Intézetének munkatársa a korszakot bemutatva arról beszélt, hogy ebben az időben alakult ki a Duna-régió közös kulturális körének területén egy fejlett gazdálkodással, vas- és kerámiaművességgel rendelkező településhálózat. A tájra az erődített magaslati telepek és a nagy sírhalmokból álló temetők voltak jellemzőek. A határokon átnyúló Vaskor-Duna-projekt célja, hogy fölkeltse a kulturális és turisztikai érdeklődést a mai napig a nagyközönség elől rejtőzködő mikrorégiók (Grossklein és Strettweg Ausztriában, Jalzabet és Kaptol Horváthországban, Postela és Dolejnske Toplice Szlovéniában, Süttő, Százhalombatta és Sopron Magyarországon) iránt. A program magyar partnerei az Archaeolingua Alapítvány, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Magyar Nemzeti Múzeum. Külföldi projektpartner a bécsi, a grazi, a ljubljanai, a maribori egyetem, a zágrábi régészeti intézet, a szlovén kulturális örökségvédelmi intézet, a zágrábi régészeti múzeum.

(mti)

Borító: Vaskori edény (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)