Elindult a Hiszek egy hazában sorozat a Kossuthon

Elindult a Hiszek egy hazában sorozat a Kossuthon

- 2020. január 14. 7:37

Hiszek egy hazában címmel a határon túli magyar örökséget, a magyar kultúra évezredes értékeit, a külhoni magyarság szellemi és anyagi alkotásait bemutató új, 200 részes sorozat indul a Kossuth rádióban, jelentette be a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

V. Németh Zsolt közölte: az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával megvalósuló sorozat apropója, hogy 2020-at az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította, emlékezve a trianoni békediktátum 100. évfordulójára. Ebben az évben számot vetünk a békediktátum által okozott gazdasági politikai és lelki problémák megoldatlanságával, de még inkább cél, hogy erőt merítsünk a külhoni magyarság megmaradásba vetett hitéből, hangsúlyozta V. Németh Zsolt, aki leszögezte: az Országgyűlés nem gyászévet hirdetett idénre. Egyúttal hozzátette: lehetőség kínálkozik arra, hogy a 2010-ben megkezdett határokon átívelő nemzetegyesítés eredményeit is megmutassák, a Hiszek egy hazában című sorozat pedig ebbe illeszkedik. Az új műsor szerinte kifejezetten az elcsatolt nemzetrészek magyarságának értékeit mutatja be; azt, hogy Kárpátalja, Erdély, a horvátországi magyarság, Muravidék, Őrvidék és Felvidék mivel gazdagította az egyetemes magyar kultúrát.

V. Németh Zsolt szerint Trianon kapcsán arról is beszélni kell, hogy senki sem vehette el a magyarságtól a Hunyadiak vagy a Rákócziak emlékezetét, illetve Arany János, Ady Endre vagy Bartók Béla munkásságát. Az új sorozat azt is megmutatja, hogy mi minden marad meg az elcsatolt nemzetrészeken, illetve hogy azok miként gazdagították az anyaországot. Megjelenik mások mellett Kós Károly erdélyi magyar építész, író, valamint Zala György alsólendvai születésű szobrászművész munkássága és a többi közt a vajdasági magyar tamburamuzsika, az Őrvidékről a Rongyos Gárda önszerveződő fegyveres csoport, a drávaszögi kisszerszámos halászat, a Felvidékről pedig a selmeci diákhagyományok, sorolta a miniszteri biztos. A közelmúltban létrejött értékekre utalva jelezte, hogy a műsorban szintén szerepelni fog Tusványos, a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, továbbá a profán zarándokhellyé váló dunaszerdahelyi futballstadion is.

A Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, a félhetes hírek előtt elhangzó kétperces műsorrészekből sajátos magyar életmód, életforma is körvonalazódik, amelynek megvédését, megóvását a Hungarikum Bizottság és az agrártárca is feladatának tekinti, közölte a kormánypárti politikus. A sorozatnak az Ismerős Arcok Nélküled című dalát megidéző főcímzenéjéről V. Németh Zsolt elmondta, hogy friss, mai muzsikát akartunk választani, a dalt a magyar emberek új magyar indulóvá emelték. Tájékoztatása szerint a műsor stúdiómunkáit a HM Zrínyi Nonprofit Kft. végezte.

Trianon-képeslap három nyelven (Jósa András Múzeum CC BY-NC-ND)

Gadácsi János, a rádiósorozat készítője ismertette: a témák legtöbbje a külhoni nemzetrészek értéktáraiból származik, amelyeknek köszönhetően be lehet mutatni a Kárpát-medence sokszínűségét. Ennél szebb munkát el sem tudok képzelni, fogalmazott a rádiós szerkesztő. A sajtótájékoztatón bemutatták a sorozat első (hétfő reggel adásba került) összeállítását, amely a Szentegyházi Gyermekfilharmónia történetét és munkásságát ismertette meg a hallgatókkal.

(mti)

Borító: Selmecbánya különös vára (Kuny Domokos Múzeum CC BY)