Elindult az ötödik utazás az elszakított részeken

Elindult az ötödik utazás az elszakított részeken

- 2020. július 6. 9:27

A Magyar Nemzeti Múzeum a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója alkalmából kiállítást rendez az 1920-ban elszakított országrészek kulturális, művészeti kincseinek fotóiból. A tárlat a nemzeti összetartozást is szimbolizáló múzeum kerítésén a járvány miatt csak ősszel valósulhat meg, s mint közölték, addig is izelítőt kaphat belőle az érdeklődő az intézmény weboldalán.

A hat hétig tartó, hat részből összeálló, hetente frissülő tartalommal megjelenő kiállítás 5. részében olvashatnak Beythe Istvánról, akinek meghatározó szerepe volt a reformáció nyugat-magyarországi elterjesztésében, Kempelen Farkasról, aki a 18. század zseniális mérnök-feltalálójaként tervezte meg a sakkozógépet és beszélőgépet. Olvashatnak Orbán Balázsról, aki A Székelyföld leírása című hatkötetes munkájában feltérképezte és leírta a térség régészeti, történeti, földrajzi, néprajzi és kulturális adottságait.

Selmecbánya már cSehszlovákia részeként(Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

Ellátogathatnak Viskre, ahol II. Rákóczi György 1657-ben országgyűlést tartott, a felsőőri református templomba, a felsőlövői evangélikus iskolai központba, a boldogasszonyi és a kertesi búcsújáró templomba is, Aradra, vagy éppen Selmecbányára, ahol Mária Terézia királynő 1735-ben bányászati akadémiát alapított. Megnézhetik Kiss Ernő nagybecskereki, Schweidel József zombori szobrát, és a Karácsonyi család beodrai kastélyát is.

Borító: A kertesi templom ma Ausztriában található (vaol.hu)