ELSÜLLYEDT VILÁGOK SOROZAT

Eljött az ősz, indulni kell Karlsbadba

Eljött az ősz, indulni kell Karlsbadba

- 2021. november 12. 8:04

Rozsdabarna, palackzöld, aranysárga, vagy az érett vörös mindig és mindenkor az őszi divat kedvenc színei voltak. A belvárosi divatszalonok kirakatait díszítő kabátok, kosztümök, kötött szoknyák is az őszi falevelek színkavalkádját tükrözték. A pesti dámák közül voltak, akik már beszerezték az őszi kollekciójukat és lelkesen csomagoltak a két-három hetes őszi üdülésre, ám akadtak még tanácstalanok, akik a magazinok divattanácsadóihoz fordultak ötletekért.

Vajon hova készülhetett az Őszi utazás jeligéjű levél írója, aki az egyik népszerű női magazin divatszerkesztőjétől remélt megoldást az úti csomagja összeállításához: „Nagyobb gardróbot kell magával vinnie, mintha nyáron utazna. (…) ha van valami könnyű szőrméje, azt is vigye magával. Ha nincs, akkor a nagykabátot csomagolja be. Nem írta meg, hogy miből áll a gardróbja így csak általánosságban adhatok tanácsot. Nagyon szép lenne délutánra világos vagy színes kötött kosztüm, ha elegánsabb étterembe vagy színházba mennek, jó lenne szép fekete selyemkosztüm vagy ruha.”

Puppék szállodája (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

Talán ő is, mint egykor a Monarchia úri közönsége, a volt békés birodalom egyik kedvenc fürdőhelyét kereste fel. Az első világháború után, ha kissé meg is kopott Karlsbad, Marienbad, Baden bei Wien, Bad Gleichenberg vagy Trencsénteplic fénye, a népszerűségüket nem vesztették el. A fürdővárosok patinás hoteltulajdonosai is mindent megtettek azért, hogy a Nagy Háború után visszacsalogassák a közönséget hoteljeikbe. Az utazási prospektusok kényelmes, fürdőszobával felszerelt szobákat kínáltak, melyekben cserépkályhák vagy széles kandallók biztosították a meleget, a hatalmas éttermek ínyencfogásokkal várták vendégeiket, míg a tánctermek az esti szórakozást biztosították. Nem véletlenül készültek a hoteltulajdonosok változatos programokkal vendégeiknek, mivel a fürdőhelyre érkezők között legalább annyian akadtak, akik a szórakozást, a társaságot keresték, mint azok, akik az ivókúrát és a gyógyulást.

Karlsbad legendás hoteljét évszázadok óta a Pupp-család vezette. Az egykori cukrászinasból, Johann Georg Puppból lett szállodatulajdonos mesés örökséget hagyott utódaira, akik aztán megtöbbszörözték a családi vagyont. A 18. század óta fennálló Pupp-birodalom az első háború után új erőre kapott. Julius Pupp a család ötödik generációjához tartozott, és legalább olyan jól vezette a Grand Hotelt, mint őse. Modernizálta a szobákat, bővítette az éttermet, hangulatos kávézót alakított ki és egy koncertteremet is építtetett. Az 1920-as évek végére a Grand Hotel Pupp Európa egyik elegáns luxusszállodájává vált, ahol számos előkelő vendég szállt meg.

Karlsbad látképe a Ferenc József-hegyről (Terleczky József CC BY-NC-ND)

1912-ben komoly vetélytárs lépett színre, a várost övező magaslatokon megépült a Hotel Imperiál. A szálloda tulajdonosa, a város neves bankára, Alfred Schwalb volt. Mivel a gyönyörű kastélyszállót nehezen lehetett megközelíteni, ezért Schwalb felvonót építtetett, hogy előkelő vendégei kényelmesen és gyorsan érjék el szállásukat. Az impozáns szálló impozáns vendégekkel büszkélkedett, a neoklasszicista hotel falai között a korszak koronás fői fordultak meg, köztük a bolgár cár, a porosz nagyherceg, valamint az egyiptomi uralkodó. Ám Pupp úr hoteljének – az ősök receptjei alapján készült – cukrászremekeit egyetlen birodalmi nagyság sem tudta beárnyékolni, így Schwalb úr kénytelen volt belenyugodni, hogy a királyi fenségek délutáni kávéjuk vagy teájuk mellé a Grand Hotelből hozatják a tortát.

Karlsbadba léghajóval is meg lehetett érkezni (Terleczky József CC BY-NC-ND)

Az Imperial és a Grand Hotel vetélkedésének a történelem vetett véget. A második világháború elsöpörte az ivókúrákat, a tortákat és a tulajdonosokat, s bár a hotelek története a háború befejeztével folytatódott, a régi fényét hosszú időre elvesztette.

Borító: Az Imperiál a felvonójával (Terleczky József CC BY-NC-ND)