Emléktábla a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művésznek

Emléktábla a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas érdemes és kiváló művésznek

- 2019. február 11. 10:39

Emléktáblát avattak vasárnap a 100 éve született Bessenyei Ferenc tiszteletére Budapesten, az V. kerületi Kálmán Imre utca 10-ben.

A ház első emeletén 13 éven át lakott Bessenyei Ferenc, a Nemzet Színésze címmel kitüntetett kétszeres Kossuth-díjas magyar színművész, érdemes és kiváló művész, a Nemzeti Színház és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, mondta Fekete Péter kulturális államtitkár a tábla avatásán. A huszadik század második felének magyar színjátszását Bessenyei Ferenc művészi munkája fémjelzi, idézte Cenner Mihály színháztörténész szavait az államtitkár. Bessenyei Ferenc 1957-től 1970-ig élt a Kálmán Imre utcában. Mától aki elmegy e ház előtt, és rápillant a Madarassy István képzőművész tervezte és alkotta emléktáblára, egy pillanatra kihallhatja a falak mögül az épület egykori lakójának szívdobbanásait, hiszen Bessenyei Ferencnek a tehetségénél, isten adta alkatánál, időn is átzengő emlékezetes hangjánál csak a szíve volt nagyobb, mondta az államtitkár.

Egy igazi nagyformátumú színészre emlékezünk, egy igazi óriásra, emelte ki Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója. Hozzáfűzte: Bessenyei Ferenc egész életében meghatározó szereplője volt a magyar kulturális életnek. Mint mondta, a színész azt a korszakot képviselte amikor valóban a teljesítmény hozta a hírnevet, amikor igazi hősök mozogtak a színpadon, nagy érzelmek, nagy lendületek, nagy indulatok. Halála után olyan korszak következett, amely inkább a kicsiről beszélt, a hős lendület helyett az egyéni szorongás, az apró emberi mivoltunk került fókuszba. Az igazgató elmondta, hogy a színház a színművészre emlékező táblát a Pesti Magyar Színházzal közösen állította, a MASZK Országos Színészegyesülettel közösen pedig az elkövetkező évben további több mint 10 táblát avatnak. Hangsúlyozta: fontos, hogy a szakma képviselői példát mutassanak, és emlékezzenek a magyar színjátszás legfontosabb alakjaira.

Az emléktábla (mti)

Wohlmuth István, a kerület kulturális tanácsnoka kiemelte: Bessenyei nagy művész, hiteles és igaz magyar ember volt. A tanácsnok szerint nekünk az a dolgunk, hogy a hozzá hasonló emberek emlékét megőrizzük, és továbbadjuk a következő generációknak.

(mti)

Borító: mti