Épül, szépül a dubaji világkiállítás magyar pavilonja

Épül, szépül a dubaji világkiállítás magyar pavilonja

- 2020. június 11. 9:56

A tervek szerint halad a dubaji világkiállítás magyar pavilonjának építése, a fa szerkezetű épületen hamarosan megkezdődnek a belső munkálatok, tájékoztatott az Expo 2020 Magyarország Nonprofit Kft.

A közleményben emlékeztettek, hogy a koronavírus világjárvány miatt egy évvel elhalasztják a világkiállítást, 2021. október 1. és 2022. március 31. között rendezik meg az eseményt, amelyen 192 ország mutatkozik be és mintegy 25 millió látogatót várnak. Az Expo 2020 területén a magyar pavilon jelenleg is épül, a makoveczi szellemiséget tükröző épületet a használatba vételi engedély megszerzése után biztonságosan lezárják, hogy jövő ősszel zavartalanul fogadhassa a látogatókat, közölte a magyar megjelenésért felelős társaság. A halasztás többletforrást nem igényel, mert az Expo 2020 Magyarország Kft. az eredeti költségeket átütemezi. Az 1927 négyzetméternyi hasznos alapterületű magyar pavilon a Makovecz-tanítvány Csernyus Lőrinc Ybl-díjas építész tervei alapján készül. A többszintes, kettős rétegű, faszerkezetű épület, amelyben belső kupola is helyet kapott, a szakemberek szerint az egyik legkülönlegesebb épülete lehet a dubaji világkiállításnak.

Brüsszel 1958, a magyar pavilon cukrászdája (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A közlemény szerint a magyar megjelenés középpontjában a víz áll, a pavilon a víz háza lesz a sivatagban. Az épületben helyet kapó kiállítás megismerteti majd az érdeklődőkkel Magyarország egyedülálló termál- és gyógyvízkincseit, illetve az ezekhez kapcsolódó turisztikai desztinációkat. A pavilon látogatói felfedezhetik a magyar gasztronómiát, megkóstolhatják a magyar ásványvizeket, és különleges kézműves termékekkel is találkozhatnak. A világkiállítás egyedülálló lehetőség turisztikai, gazdasági és diplomáciai szempontból egyaránt, lehetőséget ad arra, hogy Magyarország bemutassa a látogatóknak múltját, hagyományait, természeti kincseit és nemzeti kultúráját, hangsúlyozta az Expo 2020 Magyarország.

(mti)

Borító: Párizs 1937, magyar pavilon (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)