Erdő Péter miséje a margitszigeti domonkos kolostor romjainál

Erdő Péter miséje a margitszigeti domonkos kolostor romjainál

- 2019. január 21. 10:25

Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be Árpád-házi Szent Margit emléknapjához kapcsolódóan ma délelőtt 11-kor a margitszigeti domonkos kolostor romjainál, közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense.

A szentmisére, amelyen a szent királylány közbenjárását kérik a nemzetért, az elmúlt évekhez hasonlóan idén is sok száz zarándokot várnak. Az elmúlt négy évtizedben hagyománnyá vált, hogy a domonkos kolostor romjainál, Szent Margit valószínűsíthető sírja felett misét mutat be januárban, a Szent Margit emléknapjához legközelebb eső vasárnapon a mindenkori magyar prímás. Az első ilyen szentmisét Lékai László bíboros mutatta be 1979. január 21-én.

A szabadtéri mise (mti)

Szent Margit 1242-ben született IV. Béla király és Laszkarisz Mária leányaként. Szülei a tatárjárás alatt fogadalmat tettek, hogy születendő gyermeküket Istennek ajánlják fel, ha Magyarország megszabadul a tatároktól. Margit 1252-ben költözött az apja által építtetett Nyulak szigeti (ma Margit-sziget) Szűz Mária-kolostorba. Tizenkét éves korában tett fogadalmat, és élete végéig kitartott szerzetesi hivatása mellett.

Sátor alatt az oltár (mti)

(mti)

Borító: A sziget 1930 körül (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)