A HELY SZÍNEI SOROZAT

És akkor levágták a részegen hortyogó török őrséget

És akkor levágták a részegen hortyogó török őrséget

- 2018. október 16. 9:22

Szanda várát pedig Hubiár aga, pontosabban Tinódi Lantos Sebestyén tette ismertté, aki sok más mellett megénekelte a török várkapitány és a hollókői parancsnok, Kapitán György viadalát is.

Amit egy török rab kiváltása miatt valamikor 1546 és 1551 között, Szent Lőrinc napján vívott egymással a két jeles férfiú. Először kopját törtek, aztán előkerült a hegyestőr, majd a buzogány, végül a Tinódi által hancsárnak nevezett hadzsár, a jellegzetes török tőr is. Kapitán uram pedig már a hegyestőrös fejezetnél megsérült a kezén, végül aztán az arcán is, így az „igazlátók” beszüntették a küzdelmet. Aztán mindenki elindult haza a patakkal elválasztott bujáki rétről, otthon pedig megkezdődött a vigadozás, a jól végzett munka utáni jutalom. No de megint előre szaladtunk, mert a Cserhát 523 méteres csúcsára (tiszta időben a Magas Tátráig ellátni!) 1301-ben egy Zonda György nevű ember rakott várat, öregtornyot először, aztán 1331-ben már Széchy Péter itt a királyi várnagy. Az adakozó kedvű Zsigmond királyunk pedig a Pásztóiaknak, majd a Csetnekieknek adta Szandát. Ezek viszont belekeveredtek a Nápolyi Lászlót trónra segíteni akaró összeesküvésbe (1403 augusztusában meg is koronázták Zárában, de aztán hadait a Vas megyei Pápócnál tönkre verte Zsigmond jó embere, Stibor vajda), így várukat is elvesztették, ami a királynéé lett.

A várrom kirándulókkal (Jósa András Múzeum CC BY-NC-ND)

A török közeledtekor a Báthoryak bírják már, de nincs különösebb szerepe, ezért nem is erődítik a valószínűleg egy öregtoronyból és a palotaszárnyat körülvevő falakból álló, a keskeny hegytetőre épített erősséget. Amit 1546-ban foglalt el a budai pasa, és tette meg Hubiár agát parancsnokául. Ő pedig nem egy veszteg maradó fajta ember volt, ezért is írt azért a török rabért a hollókői kapitánynak. Augusztus 10-re tűzték ki az összecsapást, ami előtt – mivel királyi tilalom volt rá – Kapitán uram sokáig hiába próbált engedélyt kérni. Aztán a környék előkelőivel együtt készült a viadalra, Tinódi szerint meggyónt és megáldozott, majd díszes páncélt öltve indultak a helyszínre. Ahol már várta őket Hubiár, aki a hatvani és a váci agákat is magával hozta. A két kisebb sereg pedig kedvtelve méregette egymást, majd megválasztván az igazlátóknak nevezett párbajbírákat, összecsapott a két vitéz.

Szanda helyőrségének sűrű rablóhadjáratai viszont igencsak csípték a magyar vitézek szemét, így aztán egy ilyen után, mikor a török java részegen feküdt a várban, a balassagyarmatiak Horváth Bertalan vezetésével rajtuk ütöttek és mindenkit levágtak. Aztán felgyújtották a várat is, ami azóta, pontosan 467 éve romlik egyfolytában.

Borító: Szanda falu honlapja