ÉVFORDULÓ SOROZAT

Evita 100

Evita 100

- 2019. május 7. 9:57

Száz éve született a világ egyik legismertebb, hazájában mindmáig rajongva szeretett és tisztelt asszonya, Eva Peron. Evita, ahogy milliók emlegették, egy Juan Duarte nevű birtokos, és cselédje, Juana Ibarguren törvénytelen gyermekeként látta meg a napvilágot. Éppen ötödikként ebben a sorban.

Juan Duarte halála után ráadásul el is kellett hagyniuk a Los Todos városka melletti birtokot. A poros kis hely mozija és színjátszó csapata volt az, ami aztán meghatározta az anyja nevén élő kis Maria Eva jövőjét. Így utazott 16 évesen Buenos Airesbe, hogy tehetségéből és szépségéből megéljen. Volt rádióbemondó, modell és kisebb színházi- és filmszerepekkel is megtalálták, de a nagy nap 1944 januárjában jött el számára, amikor 25 évesen, egy jótékonysági koncerten találkozott Juan Peron ezredessel. Aki éppen egy katonai junta hadügyminisztere és elnökhelyettese volt. És ebben a minőségében végre bevezette a 8 órás munkaidőt, a fizetett szabadnapokat és a nyugdíjat is Argentínában. Az ötven éves férfi éppen özvegy volt, és annak a rendje és módja szerint bele is szeretett az intelligens és szép Evitába.

Miskolcon is előadták (Herman Ottó Múzeum PDM)

Amikor pedig a junta bukásával Peron börtönbe került, szerelme (1945. október 23-óta titokban a felesége) óriási tüntetést szervezett a kiszabadítására. A lendület és a népszerűség aztán Perónt 1946-ban az elnöki székig röpítette, de ebben óriási szerepe volt Evitának is. Aki kampánykörutakon járta a vidéket és férje mellett szónokolt, ígért jobb szociális körülményeket és szavazati jogot a nőknek. És hitelesen tudott beszélni, hiszen mindenki tudta, honnan jött. Kiskosztümöt viselt nadrággal, ami akkoriban ritka volt, és alapítványa révén később valóban sokat javult a szegény rétegek iskolázottsága, ruhával való ellátása, élelmezése és egészségügyi helyzete. Így aztán 1951-ben, egy kétmilliós tömeggyűlésen bejelentette, hogy alelnökként is indulna a következő évi választáson, de ezt a tőle mindig idegenkedő előkelő, befolyásos körök éppen a betegségére hivatkozva teszik lehetetlenné. Mert 1951 nyarán diagnosztizálták nála a méhnyakrákot, ami még napjainkban is nagy százalékban rosszul végződik.

A hazánkban forgatott film plakátja (evita-themovie.com)

Egy évet élt még folyamatosan dolgozva, július 26-án ragadta el a halál. És akkor jött Dr. Pedro Ara, aki a vigasztalhatatlan férj jóvoltából eltávolította testnedveit, amik helyére glicerint fecskendezett. Így a holttest ép maradt, de mivel 1955-ben Peron megbukik, nem kerül a tervezett hatalmas mauzóleumba. Hanem itt-ott rejtegetik, végül egy milánói temetőben Maria Maggi néven eltemetik. 1971-ig pihenhet itt, majd a Spanyolországban élő Peronhoz, állítólag annak ebédlőjébe kerül. Majd pedig 1973-ban újra Argentínába, mikor Peronból ismét elnök lesz. Egy esztendő múlva Peron meghal, így harmadik felesége, Evita utódja fogja majd a balzsamozott testet a főváros La Recoleta nevű temetőjébe, a Duarte família kriptájába eltemetni. De alakja, emléke ma is élő, köszönhető ez népszerűségének, és a Rice-Webber szerzőpárosnak is. Az 1978-as musical 1996-os, Alan Parker-féle változatának budapesti forgatására pedig még sokan emlékezhetnek.

Borító: cultura.hu