Ezrek keresik fel a Türbét

Ezrek keresik fel a Türbét

- 2019. július 19. 9:56

Mintegy hétezren látogatták meg júniusban a Gül Baba Türbéjét és a látványosságot körülvevő Gül Baba Kulturális Központot, közölte a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány.

Az alapítvány a múlt hónapban a korábban mért látogatottságok mintegy kétszeresét regisztrálta. A statisztikák szerint a budapesti látványosságot többségében magyarok látogatják, de a turisták mintegy negyven százaléka külföldről érkezik, főként Törökországból. Az ingyenesen látogatható komplexum népszerűsége nemcsak az egzotikus, keleti hangulatának köszönhető, hanem a június elején megnyitott Porcelánra festett kultúrák című Herendi porcelán kiállításnak is, amely szeptember végéig tart nyitva.

A sír Steiner Szilárd üvegnegatívján (Kuny Domokos Múzeum CC BY)

A komplexumban pezsgő kulturális élet zajlik. Az ingyenes kézműves worskshopokon és koncerteken tavaly október óta több száz érdeklődő és számos iskolás csoport vett részt, de népszerűek a kihelyezett történelem órák is, amelyeken a diákok Gül Baba korát és a két nép közötti kapcsolatot a helyszínen, testközelből ismerhetik meg. Az év hátralevő részében további koncertek és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket, valamint októberben egy Budapest történetét bemutató tárlat váltja a Herendi kiállítást.

(mti)

Borító: A megújult épületegyüttes részlete (welovebudapest.hu)