Fedezd fel Zurbaránt!

Fedezd fel Zurbaránt!

- 2021. szeptember 29. 8:42

Fedezd fel Zurbaránt! címmel idézi meg Francisco de Zurbaránnak, a spanyol aranykor egyik legjelentősebb festőjének életművét a budapesti Cervantes Intézet. A programsorozat keretében csütörtökön az Uránia Moziban egyetlen alkalommal lesz látható Arantxa Aguirre Zurbarán és tizenkét fia című filmje.

Az 1598-ban született Francisco de Zurbarán elsősorban biblikus tárgyú műveiről vált ismertté. A Cervantes Intézet Fedezd fel Zurbaránt! programsorozata mindenekelőtt a festőnek a budapesti Szépművészeti Múzeumban található munkáira irányítja rá a figyelmet, az Uránia Nemzeti Filmszínházban azonban bemutatják Arantxa Aguirre 2020-as filmjét is. A vetítés vendége Mar Borobia, a Thyssen-Bornemisza Gyűjtemény régi képtárának vezető kurátora lesz, közölte a Cervantes Intézet. Mint a közlemény emlékeztet, Zurbarán életművében kiemelkedő helyet foglal el az az 1640 körül Sevillában, talán az Újvilág számára festett, tizenhárom vászonképből álló sorozat, amely Jákobot és tizenkét fiát életnagyságban ábrázolja. A képsorozat darabjai a közelmúltban hosszú idő után egy az Egyesült Államokban rendezett kiállítássorozat alkalmából találkoztak újra.

Zurbarán festészetéről szóló könyv (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Pénteken Mar Borobia előadást tart Zurbarán vallási témájú festészetéről a Cervantes Intézetben, majd Lantos Adriánával, a Budapesti Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteményének kurátorával beszélget Zurbarán: realizmus és misztika címmel. A két szakember mesél többek között Zurbarán képeinek az Újvilágba utaztatásáról, valamint Izrael tizenkét törzséről és a sevillai aranykorról. A sorozat felvezetéseként a Cervantes Intézet Művészeti pirulák elnevezéssel online sorozatot is indított, amelyben Lantos Adriána Zurbarán Budapesten látható alkotásainak titkait tárja fel. A Szépművészeti Múzeum spanyol gyűjteménye az intézmény egyik legféltettebb kincse. Azon túl, hogy a művek száma is jelentős (mintegy 120 festmény), a kollekció gazdagsága és változatossága is egyedülálló, mivel a madridi Prado Múzeumon kívül más intézmény nem büszkélkedhet hasonlóval.

A Szépművészeti látogatói hű képet kaphatnak a spanyol művészet 15. és 19. század közötti időszakáról, más munkák mellett három a mester különböző alkotói korszakaiból származó Zurbarán-festményen keresztül.

(mti)

Borító: Egy művének részlete (mult-kor.hu)