Fél 12-kor kezdődik az első lovári nyelvű mise

Fél 12-kor kezdődik az első lovári nyelvű mise

- 2021. szeptember 9. 8:50

Lovári nyelvű szentmise és közösségek szentségimádása is szerepel a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) csütörtöki programjában.

A Hungexpón a reggeli ima után John Onaiyekan nigériai bíboros tart katekézist. Ezt Mary Healy amerikai teológus, a Pápai Biblikus Bizottság tagjának tanúságtétele követi. A fél 12-kor kezdődő szentmisén liturgikus keretek között első alkalommal hangzik el a lovári nyelvű mise. A Le Devleske (Istennek) című, a szentmise állandó, a hívek által énekelt részeit tartalmazó zenemű létrejöttét Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek felkérésére Lakatos György hegedűművész koordinálta, a zeneszerző Oláh Patrik Gergő.

1955-ben hiába kerestünk volna ilyen programokat a Hugexpón (Bauer Sándor, Fortepan CC BY-SA)

A délutáni fakultációk között szerepel Székely János szombathelyi megyés püspök előadása a cigánypasztorációról és Massimo Camisasca, a reggio emilia-guastallai egyházmegye püspökének Az olasz papok vértanúsága a 2. világháború után című előadása. Délután a Széll Kálmán téren és az Örs vezér terén felállított missziós színpadon koncertek, tanúságtételek várják az érdeklődőket. Egész nap vásár lesz a Szent István-bazilika előtti téren, illetve a NEK párhuzamos programjaként a téren tartják a Szent István-könyvhetet, a keresztény könyvkiadók seregszemléjét.

Szerdán bizánci liturgia volt a Szent István-bazilikában (mti)

Este hét órától a Szent István-bazilikában az országban működő nagyobb közösségek, lelkiségi mozgalmak tartanak közös, kétórás szentségimádást, amelyen gregorián dallamok, taizéi dalok és népszerű dicsőítő énekek hangzanak el.

(mti)