Fél évszázados hagyomány: bárki kiállíthat vasárnap a Templomdombon

Fél évszázados hagyomány: bárki kiállíthat vasárnap a Templomdombon

- 2018. június 24. 11:02

Az 50 éves Szentendrei Szabadtéri Tárlat tiszteletére szerveznek kiállítást vasárnap a szentendrei Templomdomb falainál. Ahol külön engedély, zsűri, kurátori vélemény nélkül bárki kiállíthatja műveit, akárcsak fél évszázaddal ezelőtt.

A spontán kiállítás/rendezvény/tisztelgés Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum (FMC) igazgatójának megemlékezésével és bejelentésével zárul, ahol kiderül, mikor és milyen témában rendezzük meg a 2019-es Art Capitalt.

A korzóról is fel lehet menni a Templomdombra (MaNDA)
A korzóról is fel lehet menni a Templomdombra (MaNDA)

Mint ismert, fél évszázaddal ezelőtt fiatal, autodidakta képzőművészek úgy döntöttek, hogy a szentendrei Templomdombon, a szabad ég alatt teremtenek maguk és sorstársaik számára kiállítási lehetőséget. Ez a döntés a korszak egyik legfontosabb gesztusa volt: a szabadság valóságos perspektívájának megteremtése a pártállami diktatúrában, amely ezt a kifejezést olyan módon tette politikai szlogenné, hogy eredeti jelentésétől megfosztotta.

A tárlat 1973-ban (FMC)
A tárlat 1973-ban (FMC)

Az Art Capitalt szervezőinek különösen fontos ez a hagyomány: a szabadság és a művészet közösségének hagyománya. Ezért felkértek sok-sok képzőművészt, aki osztozik abban a meggyőződésben, hogy aki a szabadság megjelenítését alapvető értéknek tartja, hogy ezen a napon hozza el Szentendrére és állítsa ki a szabad ég alatt valamely, általa fontosnak tartott művét – ilyen módon tisztelegve a fél évszázada indult Szentendrei Szabadtéri Tárlat előtt.