Felkerül Leonardo a kéteurósra

Felkerül Leonardo a kéteurósra

- 2019. március 14. 12:55

Kiállításokkal, digitális programokkal, bélyegekkel és többek között egy Leonardo-festménnyel díszített kéteurós érme kibocsátásval emlékeznek meg a tudós művész halálának 500. évfordulójáról a Rómában szerdán bemutatott Leonardo-emlékév programja szerint.

Leonardo Da Vincit egy éven át ünnepelni fogjuk Olaszországban és az egész világon, közölte a római sajtótájékoztatón Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. Mint mondta,a mindenki által csak Leonardóként ismert tudós és művész olasz és egyben egyetemes zseni volt, akit az egész világon elismernek. Az olasz kormányfő megjegyezte: Leonardo halhatatlanságát talán éppen az adja, hogy nincsen olyan terület, amelyben ne próbálta volna ki magát és ne alkotott volna az irodalomtól a festészeten át a tudományok legkülönbözőbb ágáig.

Leonardo da Vinci tudományos és művészetelméleti írásait összefoglaló könyv (Együd Árpád Kulturális Központ © Minden jog fenntartva)

Az 1519. május 2-án a franciaországi Amboise-ban elhunyt Leonardóról ötszáz kulturális esemény emlékezik meg. A kiállítások sora csütörtökön kezdődött a római elnöki palota kiállítótermeiben nyílt Leonardo Da Vinci – A tudomány megelőzte a tudományt című tárlattal, amely június 30-ig látható. A torinói királyi palotában április 15-én nyílik a Leonardo Da Vinci – A jövőt megrajzolni című kiállítás, és ezzel egy időben a velencei Akadémia képtárában a Leonardo Da Vinci – Az ember a világ modellje című kiállítás. Az egy éven át tartó programsorozat eseményei megtalálhatók a leonardocinquecento.it honlapon.

2007-es, nagy debreceni kiállításának egyik tere (MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ CC BY-NC-ND)

Az olasz posta május 4-én négy bélyeget bocsát ki a Leonardo-emlékévre. Ugyanekkor az olasz jegybank kéteurós pénzérméket hoz forgalomba, amelyekre Leonardónak a Hölgy hermelinnel című festménye részletét verik. Az emlékév eseményei a Leonardo500 okostelefonos alkalmazással is követhetők. Az olasz külügyminisztérium támogatásával digitális kiállításokat és filmeket mutatnak be a világ olasz kulturális intézeteiben. A programsorozat bemutatóján részt vevő Matteo Salvini olasz belügyminiszter bevallotta, hogy hiába milánói születésű, még sohasem látta Leonardónak a városban látható Utolsó vacsora című freskóját. Salvini megígérte, hogy az emlékév végére pótolja mulasztását.

(mti)

Borító: Repülő szerkezete a debreceni kiállításról (MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ CC BY-NC-ND)