Feltárul az Erdélyi bástya

Feltárul az Erdélyi bástya

- 2019. május 28. 9:32

Az első bástya – pop-up kiállítás egy erődítmény rejtett kincseiről két helyszínen címmel különleges régészeti kiállítás nyílt a budai Várban. A Várkapitányság és a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) időszaki kiállításán bejárhatjuk a Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található, Magyarországon egyedülálló erődítmény, az Erdélyi bástya feltárt helyszínét. A Lőportárban kialakított kiállítótérben és a Vármúzeumban a feltárás során előkerült tárgyi leletek tekinthetők meg.

A Táncsics Mihály utca 9. szám alatt található ingatlan kertjében egy régészeti sétány vezet végig az Erdélyi bástya területén, ahol a Budai Vár több periódusban kialakított védelmi rendszerének egyik legjelentősebb, legjobb állapotban megmaradt, több méter magas felmenő falakkal rendelkező részlete került napvilágra. A Táncsics utcai ásatási helyszín bemutatja, hogy milyen szerepet töltött be az Erdélyi bástya a magyarországi várvédelem során. Az egykori Erdélyi bástya falait testközelből szemlélhetik meg az érdeklődők, a Lőportárban található tárlaton pedig a kulisszák mögé tekintve élhetik át, mit is jelenthetett több száz évvel ezelőtt a kor hadászati kihívásainak eleget tenni. A gyerekeket kültéri és beltéri animációs foglalkozások vezetik be a régészet rejtelmeibe, a felhőtlen kikapcsolódást pedig pihenőhelyek, ajándékbolt és gasztro sarok biztosítják.

Ahogy eleink a középkori Budát elképzelték (Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum CC BY-NC-ND)

A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában rendezett kiállítás fókuszában az 1962-ben Zolnay László régész vezette ásatás legszebb darabjai, és a 2018-ban előkerült leletanyag állnak. A látogatók megismerkedhetnek az arany-és ezüstpénzekből álló, két kincslelettel és a korabeli élet legkülönbözőbb használati tárgyaival. Az ásatások során előkerült fegyverek, a teljesen épségben maradt lakatok, pipák, porcelánok közelebb visznek minket az akkor élt emberek mindennapjaihoz.

Kiállítás a leletekből (BTM)

A kiállítás látványos darabja a szinte teljesen ép felvonóhidas kapu, melyet az összes tartozékával (bronz csiga, kapupántok, reteszek, nagyméretű lakat és perselykő) együtt sikerült megmenteni. A játékos kedvű látogatók ki is próbálhatják működését a kapu makettjén. A tárlat anyagát tovább színesítik a helyszínt bemutató drónfelvételek és 3D-s rekonstrukciós rajzok, közölte a BTM és a Várkapitányság.

Borító: Az Erdélyi bástya és a régészeti sétány (BTM)