Fényfestéssel a keresztényüldözés ellen

Fényfestéssel a keresztényüldözés ellen

- 2020. november 26. 10:49

Vörös fénnyel festenek meg szerdán, sötétedés után több budapesti épületet, hogy felhívják a figyelmet az üldözött, illetve vértanúságot szenvedett keresztényekre, közölte az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkár.

Azbej Tristan elmondta: a Red Wednesday elnevezésű programot az Aid to the Church in Need nevű nemzetközi katolikus segélyszervezet indította el 2015-ben. Célja, hogy a vértanúságot jelképező vörös színnel felhívják az emberek figyelmét korunk egyik legjelentősebb emberjogi válságára, a keresztényüldözésre, amely naponta tucatnyi ártatlan ember életét követeli. A kezdeményezéshez azóta több, többnyire európai ország csatlakozott. Az egyik leglátványosabb fényfestés a római Colosseumé, amely összeköti az ókori keresztényüldözést a jelenkorival – tette hozzá.

Vértanúság könyvborítón (Miskolci Egyetem © Minden jog fenntartva)

A államtitkár ismertette: Magyarország 2019-ben csatlakozott a megemlékezéssorozathoz. Idén az ökumenikus gondolat szellemében négy magyarországi keresztény felekezet budapesti templomát festik meg vörös fénnyel. A vértanúság színére változik a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templom, a Szilágyi Dezső téri református templom, a Budavári evangélikus templom és a Petőfi téri ortodox templom. Terveik szerint vörös színűre festették volna az Erzsébet hidat és a Szent Gellért-szobrot is, de néhány órával a megemlékezés előtt kapta a hírt az államtitkárság, hogy a Fővárosi Önkormányzat ezt ellehetetleníti.

Vörösbe borult az Erzsébet híd és hídfői (mti)

Azbej Tristan reményét fejezte ki, hogy a hátralévő egy-két órában sikerül mégis megegyezni az engedélyezésről, és a Fővárosi Önkormányzatnál is utat enged magának az ártatlanul szenvedő vallási üldözöttek iránt érzett szolidaritás. Az államtitkár kitért arra is: a kormány a Hungary Helps Programon keresztül a figyelemfelhíváson kívül humanitárius programmal is támogatja az üldözött keresztényeket, az elmúlt három és fél évben százezer keresztény és más, vallása miatt üldözött ember szülőföldön maradását tették lehetővé.

(mti)

Borító: mti