Fesztivál és a fejjel lefelé eltemetett lány legendája

Fesztivál és a fejjel lefelé eltemetett lány legendája

- 2019. június 14. 11:56

Pestisűző fesztivál lesz a hétvégén ismét Szentendrén. Az ingyenes rendezvény egy 18. századi, szentendrei történetre alapul. A kétnapos fesztiválon koncertek, különféle borzongató programok, haláltánc, lampionos felvonulás, örömkoncert és hajóverseny várja a látogatókat.

Szentendrei Pestisűző Fesztivál egy XVIII. századi városi legendának állít emléket: a Fő téren álló Pestiskeresztet a város gazdag szerb kereskedői állították 1763-ban hálából, hogy a járvány elkerülte a várost. A hiedelem szerint a halálos vésznek csak egy áldozata volt, egy fiatal lány, akit állítólag fejjel lefelé temettek el a kereszt alá, hogy a fekete halál ne tudjon tovább terjedni.

A fesztivál fő eseménye a Szentendrei-szigetről csónakokkal érkező táncművészek műsora, akik, Barakoo Dobkör zenei kíséretében egy haláltáncot adnak elő a Duna korzón. Az előadás közben megérkeznek a szentendrei kortárs képzőművészek (Korniss Dezső, Vajda Lajos, FeLugossy László és efZámbó István, Deim Pál) jellegzetes motívumaiból készített óriás bábok, melyek segítenek elűzni a veszedelmet a városból.  A program lampionos felvonulással folytatódik, melyet a Tihi Wind Band, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola Fúvószenekarának örömkoncertje zár le.

Pestisűző Fesztivál 2018

A kétnapos fesztiválon a zene is állandóan jelen lesz a Lázár cár tér mellett felállított színpadon. Szombat délután a blues, rock és pop fúziójának nagymestere, The Pontiac nyitja, majd a két évtizedes múltra visszatekintő Colorstar folytatja a fesztivál zenei vonalát. Szombat este Péterfy Bori & Love Band bűvöl-bájol el mindenkit, aki részt vesz a koncerten. Vasárnap az erősen szentendrei kötődésű Konyha zenekar játszik. Késő délután az angolszász beat, balkáni, de akár ír dallamokhoz is nyúló Aurevoir. folytatja a sort, majd este PASO koncertje zárja a fesztivált.

Pestisűző Fesztivál 2018

Vasárnap délelőtt rendezik meg a tavaly is sikeres hajóversenyt, a Duna szentendrei belváros szakaszán. A hajóversenyre négy kategóriában nevezhet bárki. A Szentendre és Térsége TDM tematikus városismereti sétát is tart a fesztivál idején: „A szentendrei katasztrófák nyomában” című sétán a várost régen sújtó csapások (árvíz, tűzvész és járvány), illetve a túlélés történetét ismerhetik meg a borzongani vágyók. A hétvége alatt a Lázár cár téren kétszer is láthatják a Sbandieratori di Gubbio, Szentendre olasz testvérvárosának reneszánsz hagyományait őrző zászlóforgatók műsorát.

Pestisűző Fesztivál 2018

A szentendrei kortárs képzőművészetet ápoló Szentendrei Lakástárlat Alapítvány vasárnap délben Szabadtéri festőiskolát szervez, ahol a szentendrei képzőművészekkel közösen festhet az érdeklődő egy óriásvászonra. A MANK Új Műhely Galériája pedig mindkét napon művészeti sétával, fényfestéssel, fotó- és ékszerkészítő workshoppal, festéssel, rajzolással várja a látogatókat a Fő téren, zárul a szentendrei önkormányzat közleménye.