Fesztivál naponta két napfelkeltével

Fesztivál naponta két napfelkeltével

- 2018. május 7. 9:16

A magyar könnyűzenei élet legnevesebb képviselőivel, népzenével és néptánccal, színházi előadásokkal, közéleti beszélgetésekkel, könyvbemutatókkal és életmód udvarral is várják a magyar közönséget a Double Rise Fesztiválon Torockón, június 27. és 30. között.

Az erdélyi fiatalok körében nagy népszerűségnek örvendő fesztivál tavaly már csaknem 25 000 látogatót vonzott, ezért idén a nagyobb érdeklődésre számot tartó programokat a Torockó közvetlen szomszédságában található, külön erre a célra kialakított területen rendezik meg, közölték a szervezők. A nagyszínpadon 17 magyar zenekar lép fel, többek közt a Quimby, a Tankcsapda, Lovasi András, az Irie Maffia, a Carbonfools, a Mary Popkids vagy a fesztivál idei himnuszát is jegyző Hiperkarma. A nagyszínpados fellépők mellett mintegy 50 népzenei és néptánccsoport, 40 DJ, három színházi társulat, hat komolyzenei koncert és slam poetry bajnokság várja a közönséget.

Torockó jellegzetes házsora (MaNDA)
Torockó jellegzetes házsora (Déri Múzeum CC BY-NC-ND)

A szervezők célja, hogy az eddigi törzsközönség mellett idén a teljes Kárpát-medencei magyarságot megszólítsák és bevezessék Erdély mondáinak, hagyományainak és természeti kincseinek világába. Ezért, az infrastrukturális fejlesztéseken túl, a környéket bemutató szervezett túrákkal, néptáncos és népzenei foglalkozásokkal, könyvbemutatókkal és művészeti kiállításokkal egészítik ki a programot. A fesztivál kezdetéig folyamatosan jegyakciók és játékok várják az érdeklődőket a Double Rise honlapján és közösségi média felületein. Az összművészeti fesztivált első alkalommal 2016-ban rendezték meg a Kolozsvártól mintegy hatvan kilométerre fekvő, Europa Nostra díjas Torockón. A Double Rise, azaz a dupla felkelés egy különleges természeti jelenségre utal: az év egy bizonyos időszakában a hajnali napfelkelte során előbb eltűnik, majd a Székelykő hasadékában újra felbukkan a nap.

(mti)

Borító: Rudnyánszky-kúria Torockón (Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont CC BY-NC-ND)