FINISSZÁZS a Kiscelli Múzeumban

FINISSZÁZS a Kiscelli Múzeumban

- 2024. április 11. 12:48

A Divat&Város kiállítás utolsó hétvégéjéhez közeledik. A hagyományokhoz híven, ezúttal is nagyszabású programsorozattal várják a látogatókat a Kiscelli Múzeumban. A kurátori és tematikus tárlatvezetések mellett pedig egy izgalmas táskakiegészítő készítő workshop is várja az érdeklődőket.

Sokak szerint öltözködésünk a néma névjegykártyánk. Hogy mennyire vagyunk divatosak, sokat elárul rólunk, de az még beszédesebb, ha egyáltalán nem követjük a divatot.
A Divat & Város tárlat a Kiscelli Múzeum lenyűgöző romtemplomában, igazán széles merítésre vállalkozik. A kiállítás ugyanis, nemcsak a város fejlődésének állomásait mutatja be, hanem azt is, hogyan alakította a divat az egyes korok társadalmi és kulturális változásait.

 

 

A kiállítás nem időrendben halad, hanem hat nagyobb téma köré csoportosítva mutatja be a budapesti divat 150 évét. Jól megfér egy kiállítótérben: egy 1870-es évekből származó turnűr, az ÁVH hírhedt, fekete bőrkabátjával.
Az első részben a tervezők és a divattervezés világával találkozik a látogató, a másodikban a gyártással, a harmadikban pedig a vásárlási szokások változásával foglalkozik a tárlat. A negyedik rész a testkép változásáról szól, majd a funkció, illetve a divat hatalmi reprezentációban betöltött szerepe kap hangsúlyt. A báli ruhák mellett a szocialista ipar mesterremeke, az átázó orkánkabát és a Május 1. Ruhagyár termékei is említésre kerülnek.

 

A mintegy 250 tárgyat tartalmazó válogatás, több mint 120 teljes öltözéket, divatkiegészítőt és dokumentumot tartalmaz, csak győzze elolvasni az apróbetűs leírásokat.