Fotópályázat a vitéz királyról

Fotópályázat a vitéz királyról

- 2018. január 30. 8:52

A Poznańi Vajdasági Közkönyvtár és az Esztergomi Lengyel Nemzetségi Önkormányzat nemzetközi fotópályázatot hirdet annak emlékére, hogy III. (Sobieski) János lengyel király 335 évvel ezelőtt felmentette Bécset és megkezdődhetett a török kiűzése Magyarországról, közölte a nemzetiségi önkormányzat alelnöke.

Kassai Zenona hozzátette, a pályázatra benyújtott alkotások témája lehet minden olyan emlékhely művészi bemutatása, mely az egykori lengyel uralkodó emlékét és tiszteletét közösségi térben hirdeti Magyarországon és Lengyelországban. A szervezők április 30-ig várják a művek beérkezését, az alkotásokból júniusban nyílik kiállítás Esztergomban. A részletes pályázati kiírás a nemzetiségi önkormányzat közösségi oldaláról tölthető le.

Sobieski János sikertelen uralkodásáról itt is olvashat (MaNDA)
Sobieski János sikertelen uralkodásáról itt is olvashat (Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár CC BY-NC-ND)

A lengyel király, III. (Sobieski) János 1683-ban a 150 ezres török sereg közeledésének hírére Bécs segítségére sietett, és lovasságával győztes csatában felmentette a két hónapja ostromlott császárvárost. A menekülő törökökkel Sobieski hadai Párkánynál ismét csatába bocsátkoztak és végleg felszabadították Esztergomot. A lengyel király győzelmével megkezdődött a török kiűzése Magyarországról és Erdélyből, másfél évszázadnyi szétszakítottság után elkezdődhetett a magyar királyság újjáépítése.

(mti)

Borító: Wikipédia