Franco után a tábornokait is áttemetik

Franco után a tábornokait is áttemetik

- 2022. október 7. 8:15

A spanyol kormány folytatja a Franco-diktatúra(1939-1975) vezetőinek exhumálását jelenlegi kiemelt sírhelyeikről, jelentette be Félix Bolanos, miniszterelnökséget vezető miniszter egy rádióinterjúban.

A tárcavezető elmondta: a spanyol parlament felsőháza szerdán jóváhagyta az új, úgynevezett demokratikus emlékezet törvényt, amely kimondja, hogy a tisztelet kifejezése lenne, ha a diktatúra alakjai továbbra is megkülönböztetett helyszíneken lennének eltemetve. A kormány tervei szerint eltávolítják a sevillai Macarena bazilikából a kegyetlenkedéseiről hírhedtté vált Gonzalo Queipo de Llano (1875-1951) altábornagy sírját. Nem maradhat a spanyol főváros közelben található Elesettek Völgyének bazilikájában José Antonio Primo de Rivera (1903-1936) nyughelye sem, aki a fasiszta eszmeiségű Falange párt alapítója és vezetője volt. Korábban itt volt eltemetve az egykori spanyol diktátor, Francisco Franco tábornok (1892-1975) is, de 2019-ben a kormány eltávolíttatta koporsóját és a családi kriptába szállíttatta át felesége mellé.

Franco tábornok pénzérmén (MaNDA)

Spanyolországban 36 éven át, a spanyol polgárháború 1939-es befejezésétől egészen a tábornok 1975-ben bekövetkezett haláláig tartott Francisco Franco diktatúrája. Uralma, a monarchista-nacionalista jobboldali és a köztársaságpárti baloldali erők között zajló polgárháborút követően kemény megtorlásokkal kezdődött, több ezer embert bebörtönöztek, és legalább 30 ezret kivégeztek. A Madridtól mintegy 50 kilométerre található, gigantikus kőkeresztjéről már messziről látható Elesettek Völgye a diktátor polgárháborús győzelmének jelképeként épült több ezer fogoly rabszolgamunkájával. Később Franco odaszállíttatta a köztársaságiak oldalán elesettek holttesteit is a hozzátartozók beleegyezése vagy tudomása nélkül. Hivatalos becslések szerint 30 ezer embert temettek el ott, egyes történészek azonban úgy vélik, hogy valójában legalább kétszer ennyien lehettek.

A köztársaságpárti áldozatok leszármazottai évek óta küzdenek azért, hogy szeretteiket exhumálhassák az Elesettek Völgyéből. Félix Bolanos bejelentette azt is, hogy a terület nevét megváltoztatják, visszakapja a korábbi Cuelgamuros völgye elnevezést.

(mti)

Borító: Az Elesettek Völgye (vilagutazo.net)