Freddie Mercury és a Red Hot Chili Peppers szerzeményei – hárfán

Freddie Mercury és a Red Hot Chili Peppers szerzeményei – hárfán

- 2018. október 4. 9:26

Pénteken kezdődik a jubileumi, 20. Gödöllői Hárfafesztivál, amely színes és több műfajt átölelő műsorral várja a közönséget, hangzott el az M5 csatorna Kult’30 című műsorában .

Vigh Andrea, a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója a magazinműsorban elmondta, hogy az október 14-ig tartó fesztiválon neves hárfaművészek fellépése mellett lesznek gyerekkoncertek, valamint ritkán hallható hárfazenekar és hárfakiállítás is. Hozzátette: a hangszerkiállításon a legnagyobb és legnevesebb hárfagyártók mutatkoznak be, lesz egyebek mellett trubadúr, reneszánsz és kelta hárfa is. Az fesztiválra a műfaji sokszínűség jellemző. Kiemelte: bár klasszikus zenei rendezvénynek indult húsz éve a fesztivál, az is feladata, hogy megmutassa, mi mindenre képes a hárfa.

Egy japán hárfa, a koto (Déri Múzeum CC BY)

Vigh Andrea kiemelte a programok közül Szasa Boldacsev koncertjét, aki egyebek mellett Freddie Mercury és a Red Hot Chili Peppers szerzeményeit is előadja hárfán. Hozzátette, hogy Ben Creighton Griffiths dzsessz tematikájú estet ad, míg Isabelle Moretti francia-spanyol estje várja a közönséget. Az alapító beszélt arról is, hogy a fesztivál programjában hangsúlyosan szerepelnek a 100 éve elhunyt Debussy művei. A fesztivált koncertjeinek a Gödöllői Királyi Kastély ad otthont, a gálakoncertet október 14-én azonban a Zeneakadémia Nagytermében tartják.

Egy szép hangszer Keszthelyen (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)

A záró esten a régi idők zenéit és a teljesen kortársat is megszólaltató, népszerű műsort hallhat a közönség. Az esten Jana Bousková, Szasa Boldacsev és Vigh Andrea hárfaversenyeket és szólódarabokat ad elő a Budapesti Vonósok közreműködésével, így elhangoznak többek között Smetana, Chopin és Debussy művei, valamint Fekete Gyula hárfaversenyének ősbemutatója, amelyet a zeneszerző erre az alkalomra írt Vigh Andreának ajánlva.

(mti)