ELSÜLLYEDT VILÁGOK SOROZAT

Gépsoron és föld alatt, csak föld legyen otthon majd

Gépsoron és föld alatt, csak föld legyen otthon majd

- 2021. január 8. 12:54

A Nagy Háború előtti amerikai kivándorlás célja tehát a pénzszerzés volt, és az 1:5 arányban koronára váltott dollárokból leginkább idehaza próbáltak előbbre jutni az Amerikát megjárt emberek.

Ahhoz pedig, hogy meglegyen az óhajtott földterület, vagy éppen megnyílhasson az a műhely sokszor 5-6 évet is dolgozni kellett a tengeren túl, meglehetősen rossz körülmények között. Talán a faluról induló emberek a bányákban, vagy ahogy ők mondták, a „majnákban”(mine) szenvedtek a legtöbbet, amúgy meglehetősen kevés pénzért, általában napi 1 – 1,5 dollárért. Mivel ezek a munkahelyek a civilizációtól távol is lehettek, itt a bányatársaság burdos házaiban, széljárta, beázós barakkjaiban laktak, havi 10-12 dollárért, amihez még 15 jött hozzá a kosztért, a reggeliért és a vacsoráért, no és a tarisznyában a föld alá levitt hideg ebédért. A bányatársaság boltjában pedig jóval magasabb áron vásárolhatta meg a magyar a viszkijét, mintha elment volna a szomszédos városkába.

Le kellett győzni a sárkányt ott is. Részlet egy kivándorlók által állított keresztről (MaNDA)

A gyárakban, vagy ahogy „hunglishül” mondták, „fektrikben” (factory) kicsit magasabb volt a bér, a szerencsésebbek akár napi 2 dollárt is megkereshettek. Itt viszont a már emlegetett, a korszakban Amerikában a leggyakoribb munkahelyi balesetek veszélyeztették akár életüket is. No és az üzem csődje után a munkanélküliség réme, amikor kénytelen voltak felélni mindazt, amit összekuporgattak és nem küldtek még haza. A városok legszegényebb részén, a „hanky plézekben” laktak, és kevesebbet kerestek, mint a „kékgalléros” amerikai társaik. Akikkel nem is nagyon érintkeztek, mert a nyelvi problémák mellett az előbbiek általában le is nézték a magyarokat. Ráadásul sokszor a szakszervezetek is rájuk szálltak, mert akaratlanul is, de letörték a béreket, sztrájkok idején pedig kényszerűségből sztrájktörőként is bevethetők voltak.

Ők is megjárták Amerikát (MaNDA)

Lenézett emberek voltak hát honfitársaink a szabadság földjén, és még inkább azok lettek a Nagy Háború negyedik évétől, amikor Amerika az antant mellett lépett be a háborúba. Talán nem is véletlenül került bele Hemingway egyik korai művébe az a két magyar bankrabló, akiket helyben agyonlőttek. Így aztán, ha összegyűlt arra a megvásárolni kívánt házra, vagy 10 hold földre való, vagy az a pénz, ami egy műhely megnyitásához kellett, indultak is haza rögtön, a többségnek nem tetszett, miért is tetszett volna az ilyen élet.

Borító: Kovácsoltvas kerítésre is tellett a hazahozott dollárokból (MaNDA)

Elsüllyedt világok sorozat

A tweed titka
2021. október 22. 10:14

Cél a hal III.
2021. október 15. 8:16

Cél a hal II.
2021. október 8. 9:51

Cél a hal I.
2021. október 1. 8:09

Táncos teapartyk
2021. szeptember 17. 8:14

Jött, látott és győzött a foci
2021. szeptember 10. 10:45