Gerhes Gábor Mai Manó Házban

Gerhes Gábor Mai Manó Házban

- 2021. június 18. 9:41

Gerhes Gábor képzőművész munkáiból rendezett Der Plan címmel több évtized életművét áttekintő, átfogó jellegű kiállítást a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház.

Gerhes több műfajban is otthon van (MODEM CC BY-NC-ND)

Gerhes Gábor olyan képzőművész, aki igen gyakran használ fotóalapú munkákat. A Mai Manó Ház kiállítása az elmúlt 25 év fotóalapú alkotásaiból válogat, de más műfajú műveket, például videómunkákat, objekteket is felvillant, közölte a kiállítás csütörtöki sajtóbemutatóján Baki Péter kurátor. Gerhes Gábor elmondta: noha a fotográfia az a műfaj, amely a leginkább hihetővé teszi az ábrázolt dolgokat, fotóalapú munkáiban nem az elkapott pillanatra, hanem a megrendezettségre épít, részben erre utal a tárlat címe is. Mint ugyanis hozzátette, munkamódszerének fontos eleme, hogy ő maga teremt sokszor szinte teátrális helyzeteket, amelyek túlmutatnak a fotográfia megszokott formanyelvén. A kiállítást Gerhes Gábor más képzőművészekkel az 1990-es években készített kettős portréi nyitják, amelyek azonban jelenetszerűségükkel túllépnek a portré műfaján.

A Sok természet című sorozat darabjai azt vizsgálják, mekkora bizonyító erővel bír a fotográfia, és mik ennek a határai: egy órát ábrázoló fényképről például nem derül ki, járnak-e a mutatók, de a színek visszaadásában sem mindig lehet a kamerára hagyatkozni. Gerhes Gábor munkáiban fontos szerepet játszanak a – többnyire általa kitalált – szimbólumok, amelyek a harmadik teremben bemutatott képeken szinte mindig elidegenítő effektusként jelennek meg az ábrázolt jelenetekben. A következő, fekete terem régebbi és újabb alkotásai ennél is tovább mennek, furcsa, képzelt rítusok szereplőit és kellékeit megidézve. Mint Gerhes Gábor hangsúlyozta, régóta kutatja a szuvenírek, szuvenírszerű tárgyak emlékképző erejét. A kiállítás ezekből a művész által alkotott objektekből is felvonultat egy válogatást, a látogató pedig felfedezheti, hogy nem eggyel a korábbi termek képein is találkozhatott már.

A Der Plan című tárlat augusztus 15-ig látogatható a Nagymező utcai Mai Manó Házban.

(mti)

Borító: port.hu