Giacometti múzeumot kap Párizsban

Giacometti múzeumot kap Párizsban

- 2022. november 16. 8:43

Alberto Giacometti (1901-1966) műveinek szentelt múzeum és művészeti iskola nyílik 2026-ban Párizsban, az Invalidusok előtti sétányon, jelentette be a svájci szobrász hagyatékát ápoló alapítvány.

A múlt századi szobrászat egyik kiemelkedő mesterének legnagyobb gyűjteménye az Invalidusoknál található egykori pályaudvar üvegtetejű csarnokában és földalatti létesítményében kap helyet. A 6 ezer négyzetméter alapterületű új kiállítóhely állandó tárlatán az alapítvány birtokában lévő mintegy 10 ezer Giacometti-mű nagy része lesz látható (gipsz- és bronzszobrok, festmények, rajzok és egyéb műtárgyak), ezek jelentős részéhez jelenleg nem fér hozzá a nagyközönség, közölte a Catherine Grenier, a művész özvegye, Annette Giacometti által létrehozott alapítvány vezetője. A múzeumban Giacometti szellemiségét megidéző kortárs képzőművészeti tárlatokat is rendeznek, valamint egy nem professzionális alkotói iskola is nyílik, amely mindenki: gyerekek és felnőttek, kezdők és már tapasztalt alkotók előtt nyitva áll majd, jelezte az igazgató.

Egyik szobrának fotója bekerült a folyóirat 1968/4 számába is (Együd Árpád Kulturális Központ ©Minden jog fenntartva)

A Párizs XIV. kerületében található Giacometti Intézet is megmarad, de a tevékenysége megváltozik. A jelenleg az épületben található mintegy húsz négyzetméter alapterületű Giacometti-műterem pedig az új múzeumba költözik át. Az Invalidusok egykori pályaudvarának üvegcsarnokát és a földalatti kiszolgálólétesítményeket 1900-ban építették a párizsi világkiállításra. A komplexumot a párizsi önkormányzat újítja fel, s Dominique Perrault építész tervei alapján alakítják át múzeummá.

(mti)

Borító: A szobrász Jan Hladík grafikáján (Wikipédia)