Gömörország a Magyarság Házában

Gömörország a Magyarság Házában

- 2019. április 11. 10:30

Felvidék Fesztivált rendeznek csütörtöktől a Magyarság Házában. A gömöri régió bemutatására fókuszáló, vasárnapig tartó rendezvényen színházi, zenei és irodalmi programokkal várják az érdeklődőket.

A fesztivál az ínyencségeket hozza el a Felvidékről, elsősorban az egykori Gömörországból, az Útikalauz magyaroknak című sorozatunkban. A felnőttek mellett a gyerekeket is számos programmal, például rendhagyó irodalom- és történelemórával vagy a Juhfia Jankó bábelőadással várjuk, mondta Csibi Krisztina, a Magyarság Háza vezetője, aki az M1 aktuális csatornának és a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának közös vendége volt. A rendezvényen csütörtökön a magyar költészet napjához kapcsolódva EndORFin-koncert lesz megzenésített versekkel, pénteken pedig a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja az egyik apropó.

Gömörországról szóló könyv Krasznahorkával a borítóján (Ózdi Városi Könyvtár CC BY-NC-ND)

Mint az igazgató kifejtette, Soóky László írónak három monodrámáját is bemutatják a fesztiválon: pénteken látható A nagy (cseh)szlovákiai magyar gulyásparti, szombaton a Papa különböző hangszereken hegedül című darab, vasárnap pedig az Egy disznótor pontos leírása, amelyek mind a kisember életét mutatják be a csehszlovákiai szocializmusban. Pénteken koncertet ad a Parapács zenekar Agócs Gergellyel, szombaton a nagyidai Ilosvai Selymes Péter Táncegyüttes és a Pósfa zenekar ad műsort, tette hozzá Csibi Krisztina.

Faragott bot Gömörszőllősről (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)

A gömöri táj szülötte Tompa Mihály, a 19. század egyik kiemelkedő költője is, akinek emlékezetéről, a mai korunkra tett hatásáról interjúkötet született jeles közreműködőkkel, ezt szombaton délután mutatják be a fesztiválon. A Felvidék Fesztivál programjai ingyenesen látogathatóak, de előzetesen regisztrálni kell a magyarsaghazainfo@gmail.com címen.

(mti)

Borító: Régi gömöriek fotója a Putnoki Múzeumból (Herman Ottó Múzeum CC BY-NC-ND)