Gregorián és népénekes mise Halmos és Kallós emlékére

Gregorián és népénekes mise Halmos és Kallós emlékére

- 2018. május 23. 9:25

Gregorián és népénekes ünnepi misét tartanak Szent István tiszteletére, valamint Halmos Béla és az idén elhunyt Kallós Zoltán emlékére május 30-án Budapesten, a Szent István Bazilikában.

A mise keretében kétféle évszázados egyházzenei hagyomány, a gregorián és az egyházi népének egymást kiegészítve hangzik fel, közölte a misét szervező Hagyományok Háza. Mint írják, nagy magyar zenetudósok, köztük Dobszay László, Rajeczky Benjámin és Szendrei Janka közös érdeme, hogy a folklórgyűjtések során lejegyzett egyházi népénekek nagy részét a magyar gregoriánnal együtt a magyar katolikus liturgia szolgálatába állították az Éneklő Egyház énekeskönyv összeállításának köszönhetően. A Szent István mise tételeit ebből és a Medgyesy Norbert – Vakler Anna szerkesztésében Énekek Szent István királyról címmel megjelent gyűjteményből állították össze.

Az idei ünnepélyes mise a Hagyományok Háza szervezésében a Liszt Ferenc Zeneakadémia Népzene és Egyházzene Tanszékeinek, a Szent István, valamint a Szent Angéla Budai Ferences gregorián énekes iskolának együttműködésével valósul meg. A misét az ötletgazda és a táncházmozgalom egyik elindítójaként ismert Halmos Béla népzenész mellett a nemrég elhunyt Kallós Zoltán erdélyi népzenegyűjtő emlékének is ajánlják a szervezők.

(mti)

Borító: A fotón balról Halmos Béla munka közben (Balatoni Múzeum CC BY-NC-ND)